Afbeelding
Foto:

Een overwinning behalen als je verliest

De Joods-Russische kunstenaar werd wereldberoemd met onder meer de door hem vervaardigde glas-in-loodramen in de synagoge van het Hadassah Ein-Kerem ziekenhuis in Jeruzalem. Chagall schonk de ramen (het glas-in-loodwerk verbeeldt de twaalf stammen van Israël) in 1960 aan het ziekenhuis. De bovenstaande zegswijze van Marc Chagall over authenticiteit is te vinden in de bundel met een verzameling meditatieve teksten uit de Joodse wijsheid. Een deel van deze wijsheden zijn afkomstig uit het Oude Testament (met name uit Spreuken en Prediker) en de Talmoed, het onderwijs over onder meer de Thora dat mondeling werd overgeleverd en later op schrift werd gesteld.

Andere geciteerde spreuken zijn afkomstig van bekende Joodse denkers als Emannuel Levinas, Harold Kushner en Abraham Joshua Heschel (1907-1972): "Wij allen speuren naar de overtuiging dat er iets bestaat dat de zware taak van het leven de moeite waard maakt. Er is geen ziel die niet het verlangen gekend heeft om te weten dat er iets is dat het leven met zijn strijd en pijn overleeft."

Overlevering en overwinning

De Oostenrijks-Israëlisch-Joodse godsdienstfilosoof Martin Buber (1878-1965) tekende de volgende overlevering op: "Rabbi Baruchs kleinzoon Jechiël speelde eens met een andere jongen verstoppertje. Hij verstopte zich goed en wachtte tot het zijn vriendje hem opzocht. Toen hij lang gewacht had, kwam hij uit zijn schuilplaats, maar de ander was nergens te zien. Nu bemerkte Jechiël dat deze vanaf het begin al niet naar hem had gezocht. Daarover barstte hij in tranen uit, kwam huilend de kamer van zijn grootvader in gehold en beklaagde zich over zijn slechte speelkameraadje. Toen stroomde rabbi Baruch de tranen uit de ogen en hij zei: 'Zo spreekt God ook: Ik verstop Mij, maar niemand wil Mij zoeken'."

Afsluitend nog een wijsheid van de Joods-Amerikaanse schrijver en Holocaust-overlevende Elie Wiesel (1928-2016): "Er zijn overwinningen van de ziel en van de geest. Soms behaal je een overwinning als je verliest."

Het boek straalt rust uit door de smaakvolle vormgeving. Een inspirerende bundel uit de serie 'Een stil moment', om nog vaak in te bladeren of een mooi cadeautje om weg te geven.