Meditatie: Vruchten aan de levensboom

In Gods Woord lezen we soms dat mensen vergeleken worden met bomen. En dat hetgeen mensen in hun leven doen, wordt aangeduid als vruchten van die bomen. Zo kijkt Johannes de Doper, de vurige en eerlijke Godsgezant, in Mattheüs 3, naar de mensen die voor hem staan. Het zijn vrome mensen. Godsdienstige mensen. Ernstige mensen. IJverige en goedwillende mensen. Misschien wel mensen zoals u en jij. Maar Johannes de Doper is een getrouwe knecht van God, vervuld door de Heilige Geest en geroepen om de mensen, die hij ziet, eerlijk te behandelen, waardoor hij hen ziet als bomen, die géén goede vrucht voortbrengen, zodat daar de zeer ernstige, waarschuwende en schokkende woorden van onze tekst uit zijn mond komen, die ontwijfelbaar duidelijk maken dat bomen, dus mensen, u en jij, die geen goede vrucht voortbrengen, worden uitgehouwen en in het vuur van de hel worden geworpen.
O, Johannes de Doper kan het, gedreven door Gods liefde, niet laten om deze mensen, die geen goede vrucht voortbrengen, ernstig te waarschuwen voor de verschrikkelijke en smartelijke toekomst in de hel, die zij tegemoet leven. En hij wil hen laten horen en beseffen hoe gruwelijk het er met hen voorstaat.
Maar zo is het ten diepste met elke, werkelijk van God geroepen en gezonden prediker, want deze ziet ook ontelbaar veel mensen voor zich, die als bomen zijn zónder goede vrucht. En dan is het Gods liefde, die hen dwingt om zeer ernstig te prediken en om eerlijk het verdoemende oordeel Gods in de hel aan te zeggen.
O zeker, wij mensen horen het liefst vriendelijke woorden en wij zeggen niet zelden tot zulke gestrenge predikers: "Spreekt tot ons zachte dingen, schouwt ons bedriegerijen." maar Gods ware knechten bezwijken niet voor zulke duivelse verleiders en noemen, naar Gods recht, welke toekomst hen wacht. En dus, dat de poorten van de hel zich voor dezulken zullen openen.
Ja maar, zo zegt u misschien, ik ga trouw naar de kerk, ik lees dagelijks uit mijn Bijbel, ik bid diverse malen per dag en ik sta in gehoorzaamheid aan Gods geboden in het leven. Natuurlijk is dat goed, maar daardoor vindt de Heere in uw bestaan absoluut geen goede vruchten. Want in Gods Woord staat: "En al wat uit het geloof niet is, dat is zonde." En het geloof, waarover hier gesproken wordt, bezitten wij van nature niet. Dus is alles wat wij doen zonde. Hoort u! Zonder het geloof is alles zonde. En weet u wat hier met geloof wordt bedoeld? Het waar zaligmakend geloof. En dat is de levende verbinding tussen Christus en de ziel. En die levende verbinding is er pas wanneer een mensenkind in Christus is ingelijfd door het waar zaligmakende werk van de Heilige Geest. Want, zo lezen we in 2 Korinthe 5: 17: "Zo dan, indien iemand in Christus is, die is een nieuw schepsel." U moet dus in Christus zijn ingelijfd alvorens het mogelijk is om goede vruchten voort te brengen. En weet u wanneer dat gebeurt? Als de Heilige Geest u, door Zijn zaligmakend werk, komt te overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel, waardoor u in de vierschaar Gods, de rechtbank Gods, het verdoemende recht Gods leert omhelzen en als een doemschuldige verloren bent gegaan. Want Christus is gekomen om het verlorene te zoeken en Christus zal zo'n verloren mensenkind dan ook opzoeken om Zich als Borg en Zaligmaker aan zo één weg te schenken en om dat mensenkind met Zichzelf te verbinden door het waar zaligmakend geloof. En dan worden de weldaden Christi aan zo één geschonken, waardoor er, uit en door Christus, goede vruchten in dat mensenleven te vinden zijn.
O, uit zichzelf kan een mens alleen maar stinkende, verrotte en walgelijke vruchten voortbrengen, maar uit Christus worden de lieflijkste, heerlijkste en Gode verheerlijkende vruchten voortgebracht, waardoor de Naam des Heeren wordt verheerlijkt en de Deugden Gods worden geprezen.
Wanneer u dus denkt dat er goede vruchten aan uw levensboom worden gevonden, terwijl u nimmer met uzelf verloren bent gegaan in een weg van recht en u nimmer in Christus bent ingelijfd door het wederbarende werk van de Heilige Geest, dan vergist u zich gruwelijk en dan zult u aan het einde van uw aardse leven in het vuur van de hel worden geworpen.
En denkt nu niet dat er voor u wel een uitzondering zal worden gemaakt, want in onze tekst staat: "Alle boom". Dus elke boom, jong of oud, klein of groot, kerkelijk of buitenkerkelijk, godsdienstig of goddeloos, waaraan geen goede vrucht te vinden is, uit en door de inlijving in Christus, zal worden uitgehouwen en in het vuur van de hel geworpen.
U wordt hierbij eerlijk behandeld. O, laat u dan niet door de hedendaagse godsdienst bedriegen. Maar gelukkig is het nog het heden der genade. Dus u kunt nog in Christus worden ingelijfd. U kunt nog in Christus wegsmelten door het werk van de Heilige Geest. U kunt nog wederom geboren worden tot kind van God. O, smeekt daarom de Heere om u de Bijbelse weg ter zaligheid te doen bewandelen en om uzelf kwijt te raken aan Die lieve, lieve Christus, Die alles volbracht heeft om vruchteloze, goddeloze en verdoemde Adamskinderen te zaligen, opdat de Drieënige God ook door u zal worden verheerlijkt in Zijn Heerlijkheid.