Ethiek: De ernst van Gods Woord

In de eerste plaats kunnen we in de Bijbel veel lezen over de hel. Het is niet moeilijk om heel veel teksten aan te halen waarin de Heilige Geest ons iets wil leren over de rampzaligheid. Uiteraard moeten we daarbij natuurlijk wel oppassen. Het gaat over ernstige zaken en dan past voorzichtigheid en duidelijkheid. Het blijkt dat vooral de Heere Jezus heel veel over de hel heeft gesproken. We lezen bijvoorbeeld een gelijkenis over een rijke man en een arme Lazarus (Luk. 16:19-31). De rijke man, die alle dagen prachtig en vrolijk geleefd heeft, sloeg zijn ogen op in de hel. De Heere Jezus heeft zijn hoorders voor de ernst van het onbekeerd en ongehoorzaam zijn willen waarschuwen. We doen er denk ik goed aan om dit ook vandaag de dag ter harte te nemen. We reizen naar de eeuwigheid en dan is het niet eerlijk om belangrijke delen van de Bijbelse waarheid te verzwijgen. De hel is dus een duidelijke Bijbelse boodschap, hoewel natuurlijk altijd in verband met de redding door Christus en het ware geloof. Het kan niet de bedoeling zijn dat we koud en afstandelijk over dergelijke ernstige zaken spreken en preken.

Maar laten we nog eens iets noemen. De hel is de plaats van oordeel en straf. We weten uit de Bijbel dat God rechtvaardig is. Rechtvaardig betekent dat God de zonde ook echt straft. De God van de Bijbel neemt de zonde zeer ernstig. Daarom heeft de Heere Jezus op het kruis van Golgotha ook zo diep moeten lijden en sterven. Hij is in de angst geweest, zo leert ons de Schrift. Zondaren moeten voor de ernst van de zonden gewaarschuwd worden. Bovendien kan en zal God nooit een schending van de orde die Hij schiep kunnen toestaan. God is een God van recht, wat ook door Hem wordt gehandhaafd. Gelukkig dat God het recht nakomt. De wereld zou anders veranderen in een chaos. Laten we toch vooral duidelijk vasthouden aan het Bijbelse beeld van God. God is liefde. Dat is een vaste waarheid, maar die waarheid gaat nooit ten koste van recht. Recht zonder liefde is ten diepste eigenlijk grof onrecht. Daarom is de boodschap van God rechtvaardige straf ook een belangrijke gedachte. Er is heel veel kwaad in de wereld. De gelovigen gaan er soms diep onder gebukt. Maar ze behoeven zichzelf niet te wreken. Ze mogen dat ook niet eens. Maar God zal wel oordelen en straffen. Daarom lezen we heel vaak in de Bijbel de gedachte dat we dingen overlaten aan de heilige en rechtvaardige God. De martelaren in de hemel bidden om recht. De vijanden van God zullen geoordeeld worden. Wat een aangrijpende en diepe gedachte is dat. Ooit sprak ik mensen die waren ontkomen aan een christenvervolging. Ze waren verschrikkelijk gemarteld en behandeld. Hun hoop en verwachting was op het eeuwige leven en het laatste oordeel. God zou recht doen en dan kwam er een nieuwe wereld. De enige hoop voor gemartelde mensen.

Maar laat ik nog iets noemen. We belijden elke zondag dat de Heere Jezus is nedergedaald ter hel. Nu is over het woordje hel wel discussie mogelijk. Hel kan namelijk ook dood betekenen in de Bijbel. Maar hel kan ook wijzen op de helse angsten en straf. We weten dat de Heere Jezus die heeft gedragen op het kruis van Golgotha. Het kruislijden van de Heere Jezus is heel diep geweest. Eigenlijk doen we afbreuk aan Zijn offer als we de hel gaan ontkennen. Laten we de boodschap van de hel maar ernstig belijden en laten we vooral wijzen op Hem die de sleutels heeft van de dood en de hel. In Christus is er redding voor verloren mensen. Dat is het Evangelie van het kruis. Ook vandaag.