Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Felle brand legt schuur van boerderij 'Groenewout' in de as

De kapitale landbouwschuur van boerderij 'Groenewout'van de fam. J.A. Struik, gelegen langs de Geldersedijk, is dinsdagavond - 28 januari - geheel in vlammen opgegaan. Naast de materiële schade die naar schatting enkele tonnen zal bedragen verbrandden ook 5 koeien en 4 kalveren. Voor deze dieren kwam de redding te laat, zij kwamen oog in oog met de mensen die ze niet meer bereiken konden in de vlammen om. Dhr. en mevr. Struik waren niet thuis toen de brand uitbrak.
De brand is ontstaan ten gevolge van een bromfietsonderdeel. De zoon van de familie die daar mee bezig was heeft nog getracht samen met een broer de ontstane vlammen te doven maar al gauw bleken ze machteloos staan. Het vuur verspreidde zich razendsnel door de 43 meter lange schuur en zette die in lichterlaaie. De vlammen vonden gretig voedsel in de voorraad hooi en stro.
Toen de beide broers moesten constateren dat hun blussen tevergeefs was hebben ze nog kans gezien het vee, ca. 50 koeien en kalveren los te maken. Ze stonden aan kettingen die met een simpele greep losgemaakt kunnen worden. De brandweerkorpsen van Dirksland en Melissant hebben zich bijzonder energiek van hun taak gekweten. De schuur ging weliswaar verloren maar het woonhuis kon worden behouden. Pas 's morgens rond 5 uur kon de brandweer inrukken, met achterlating van een na-blussingsploeg. In de schuur, die uit 1796 dateert was pas een nieuwe stal gereed gekomen.

Uit de krant van 1975.