Afbeelding

Vervelende ervaringen op internet

Het feit dat jongeren op steeds jongere leeftijd een smartphone in bezit hebben, heeft dus duidelijk schaduwkanten. Kinderen zijn op steeds jongere leeftijd actief in een groepsapp en games met een chatfunctie. Scheldpartijen en pesterijen liggen hierbij altijd op de loer, zeker omdat kinderen niet altijd de gevolgen van hun berichten overzien.

De digitale wereld levert ouders het nodige opvoedkundige werk op. Wat in positieve zin dan weer opvalt in hetzelfde onderzoek, is dat zo'n driekwart van de jongeren juist hun ouders in vertrouwen nemen als het misgaat. Meer dan de helft van de ouders adviseert hun kinderen vervolgens op gevoel. Als ouders zelf vragen hebben over de 'online opvoeding' van hun kind(eren), bespreken zij dit vooral met hun partner, gaan zij online op zoek naar informatie of vragen zij advies aan andere ouders.

Mediawijsheid heeft de aandacht op scholen en is inmiddels een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Los van het aantal uur dat zoon of dochter naar een scherm tuurt, vinden veel ouders het lastig om goede richtlijnen mee te geven voor internetgebruik. Daarom hierbij wat tips. Op websites als veiliginternetten.nl en mediawijsheid.nl is veel informatie te vinden over veilig en slim gebruik van digitale media. Ben jij of is je kind slachtoffer van pesten, sexting, oplichting of stalking, dan kun je onder meer terecht op meldknop.nl en helpwanted.nl.