Column: Oude medicijnen inleveren!

Maar helaas: Momenteel is het zo, dat alle medicatie die een apotheek verlaat en later wordt teruggebracht afval is. Waarom dan toch? Zonde? Zeker! Echter, medicatie dient onder goede omstandigheden bewaard te worden. Niet te vochtig, niet te warm, soms niet te koel, soms juist koud in de koelkast. Wel in de directe zon, juist niet. En wat is de vochtigheid? Of zijn de medicijnen bewaard naast andere chemische producten, zoals bijvoorbeeld deodorant. Al deze genoemde omstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit van het middel. Om aan te kunnen tonen dat een middel goed bewaard is gebleven, zou er een soort chip op het doosje moeten worden aangebracht. Die chip zou dan diverse dingen kunnen meten en opslaan en deze zou dan kunnen worden uitgelezen in de apotheek bij het terugbrengen. U snapt het al: Dit is niet goedkoop en zou dus niet voor alle medicatie mogelijk zijn. Ik heb destijds in een artikel gelezen dat het goed zou kunnen bij medicijnen die per doosje duurder zijn dan 50 tot 100 euro. Het gaat natuurlijk niet alleen om de chip, maar ook om de apparatuur om deze uit te lezen en de tijd en investering die hier landelijk voor nodig is. Ongetwijfeld zullen er nog andere belangen meespelen, die wij met elkaar wellicht wel vermoeden, maar die niet duidelijk zijn.

Het gaat er bij veranderingen aan medicatie door lang of verkeerd bewaren niet eens om, of er minder werkzame stof in het tabletje zit. Het gaat erom wat er eventueel gebeurd is met een deel van de deze stof. In wat is het omgezet en is dat schadelijk? Werkt het nog? Nog even terug naar de arts met het bewaren van de medicatie. Op zich zoals gezegd nobel bedoeld. Echter als zo'n patiƫnt wordt opgenomen in een ziekenhuis en het dossier wordt bekeken, komt de gebruikte medicatie niet naar boven en wordt wellicht een volledig andere behandeling gestart. Wel 'link' dus.

Voor het milieu is het ook niet goed. Naast dat wij via onze ontlasting en urine al medicatie in het milieu brengen, is het in de afvalbak gooien van medicatie geen slim idee. Er zijn nu reeds sporen van medicatie aantoonbaar in het drinkwater. Op Goeree-Overflakkee is er samen met de gemeente en Paulina.nu een afspraak gemaakt. U kunt al uw oude medicatie inleveren bij elke apotheek of apotheekhoudend huisarts en de gemeente zorgt voor de vernietiging. Hergebruik zit er helaas momenteel nog niet in.

Wilt u meer weten over uw medicijnen of het gebruik ervan? Neemt u dan gerust contact op met uw apotheker.

Boudewijn v.d. Aarsen, Apotheker