Weercolumn: Mogelijk weer zuidwesterstorm

De winter van 2020 gaat de boeken in als een van de aller saaiste winterseizoenen. Met grote stelligheid kunnen we vandaag op 14 februari zeggen dat het niet meer serieus gaat winteren deze sprokkelmaand. Meer dan een paar natte sneeuwbuien en enkele graadjes vorst zal het niet worden tot maart. De straalstroom blijft oppermachtig en voert de ene na de andere depressie of randstoring mee naar het Noordzeegebied. Regen en van tijd tot tijd veel wind zijn dan ontegenzeggelijk het gevolg voor de Lage Landen. Uiteraard blijft het dan ook belangrijk te zacht.

Op dit moment ligt de gemiddelde temperatuur in februari alweer zo'n 3,75 graden boven de gangbare norm op Flakkee. Met wat geluk wordt de sprokkelmaand zelfs zo'n 4 graden te zacht. De winter als geheel lijkt recordzacht te worden. Afgelopen drie jaren was het natuurlijk ook zacht in de winterperiode, maar toch kon er ieder jaar nog even nipt worden geschaatst in 't land. Deze keer is dat er zelfs dus niet eens bij. Inherent aan die zeer krachtige straalstroom, de krachtige windbundel op 9-12 kilometer hoogte boven onze hoofden, is ook de sterk toenemende kans op stormweer. We zagen dat het vorige weekend al in vol ornaat en ook komend weekend kan het hard gaan waaien. Hoe fors de wind gaat uitpakken is niet exact te zeggen op dit moment, maar wellicht is een windkracht 9 toch wel weer haalbaar. Veel regen ook vanaf zaterdag en met name op de zondag. Regenhoeveelheden tot 20 millimeter zijn daarbij niet ondenkbaar in Zuid-Holland.

Opvallend mild wordt het natuurlijk ook weer met zo'n diepe zuidwestelijke luchtaanvoer. Hoogste temperaturen tot bijna 15(!) graden zijn niet onmogelijk dit februariweekend.
Zicht op een duidelijke trendbreuk in het weer is er nog steeds niet. Dat zal vast in maart gaan gebeuren als het wel lukt de wind in de koude oosthoek te doen belanden. De laatste ongewoon koude periode van enige duur in Nederland was trouwens in maart 2013.