Afbeelding

Faillissement TCR voorlopig niet van invloed op streekvervoer

Connexxion is verantwoordelijk voor al het openbare busvervoer in de 'concessie HWGO'. Ongeveer 25 procent van dat busvervoer op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard wordt momenteel uitbesteed aan TCR. Dit geldt voor een deel van lijn 104 met standplaats Renesse, versterkingsritten op de lijn 436 en 437, de scholierenlijnen (600-lijnen), afwijkend materieel ('klein'), de belbus met taxi's en het nachtvervoer.

In een brief aan de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland schrijft Gedeputeerde Floor Vermeulen dat Connexxion aan de contractuele verplichtingen wordt gehouden, mochten er echt problemen ontstaan. "Vervoerders maken zelf de afweging al dan niet onderaannemers in te zetten, en dragen daarmee ook de verantwoordelijkheid hiervoor. ln dit lopende proces zijn vervoerders dus ook het eerste aanspreekpunt. Bij uitval van de ritten die TCR verzorgt, zijn vervoerders verplicht een alternatief te bieden aan de reiziger. Wanneer hier geen invulling aan kan worden gegeven, worden zij gewezen op hun contractuele verplichtingen."

De intentie van alle betrokken partijen is en blijft om de dienstverlening richting reizigers zoveel als mogelijk in stand te houden, aldus Vermeulen in de brief. "Chauffeurs en bussen zijn hierbij de belangrijkste componenten en daarover vindt tussen de bewindvoerder, leasemaatschappijen en uitzendorganisaties veelvuldig overleg plaats. Het UWV staat vanaf 10 februari zes weken garant voor de salarissen van het personeel De voertuigen zijn verzekerd en kunnen de komende periode ingezet blijven." Tot nu toe zijn volgens Vermeulen nog geen ritten uitgevallen als gevolg van het faillissement van TCR. "Connexxion is op dit moment verschillende scenario's aan het uitwerken om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk effect is op de dienstverlening voor reizigers."

Ook het Wmo-doelgroepvervoer en het leerlingenvervoer op het eiland merken niets van het faillissement, laat een woordvoerder van de gemeente Goeree-Overflakkee weten. Dit vervoer wordt namelijk verzorgd door andere partijen.

Bij TCR werken ruim 1.300 mensen door heel Nederland. Het bedrijf is actief op veel verschillende onderdelen van transport, van busvervoer tot reguliere taxi's. TCR werkt als onderaannemer voor veel vervoersbedrijven. Vanuit de bewindvoerders wordt onderzocht of een doorstart van TCR mogelijk is.