Afbeelding

Strandje bij De Punt West deze zomer aangepakt

Het college zet in de brief de problematiek om tot een gedragen plan te komen op een rij. In maart 2018 stelde de volksvertegenwoordiging al een budget ter beschikking voor de voorbereidingskosten om tot een verbetering van het strandje te komen. In een werkgroep waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd waren, is een voorlopig ontwerp gemaakt dat voor een natuurtoets is voorgelegd en vervolgens is besproken met Staatsbosbeheer, de (nieuwe) eigenaar van het gebied.

Veranderingen

Aanvankelijk kon Staatsbosbeheer zich niet vinden in het ontwerp. Een extra accent is dat het project in Natura 2000-gebied ligt. Nieuw overleg was nodig om tot een aanvaardbaar plan voor Staatsbosbeheer en de gemeente te komen, waarin ook met veranderde factoren zoals de komst van gedempt getij in het Grevelingenmeer en belemmeringen door stikstofproblemen een rol speelden. Het heeft alles bij elkaar heel lang geduurd, maar met een aantal wijzigingen ten opzichte van de eerste planversie is volgens het college nu een kwalitatieve, mooi passende invulling op tafel gelegd.

Natuurlijk

Een van de veranderingen is dat het fietspad door het bos komt te vervallen: Een groot deel van de werkgroep was hier al geen voorstander van omdat een recreant liever langs het water fietst. Dit wordt veiliger door voor een groot deel eenzijdig te gaan parkeren. Het pad door het bos zou een grote impact op Natura 2000 en stikstof hebben. Door het opnemen van kleine duinen krijgt het geheel een meer natuurlijke aanblik, zijn de auto's minder aanwezig en wordt de veiligheid vergroot doordat er meer overzicht is.

Plek voor campers

Het deel aan de oostzijde is bedoeld voor campers. Daar kan gedeeltelijk wel aan beide kanten van de weg worden geparkeerd. Het aantal parkeerplaatsen blijft in balans. Er wordt ruimte gemaakt voor speelvoorzieningen. Dit is nodig voor het realiseren van de stikstofbalans in verband met compensatie voor de opknapwerkzaamheden. Door het aanbrengen van parkeervakken kan efficiƫnter geparkeerd worden. Nieuw strand in de kom vervalt. In het eerdere ontwerp was ten zuidwesten van Twins nog een babystrand opgenomen. De rietkraag die daar nu staat is echter zeldzaam in de Grevelingen, en bovendien beschermd. Ook in het achterliggende grasveld zijn beschermde plantsoorten aanwezig. Door de komst van getij zou een babystrand op die locatie nauwelijks zijn te realiseren. Het veld is wel recreatief te gebruiken. De steiger wordt verplaatst en meer bij het hoofdstrand en de parkeerplaats getrokken.

Parallel werken

Als familiestrand bij uitstek is de voorziening van natuurlijke speeltoestellen onmisbaar. Veero heeft aangegeven graag in te stemmen als deze toevoeging vanuit het convenant-budget toeristische impuls bekostigd wordt. Op basis van het aangepaste ontwerp is inmiddels nieuw natuuronderzoek gestart, dat als basis dient voor een natuurvergunning. De ecologen van Staatsbosbeheer hebben meegedacht over het ontwerp. Daarom zal parallel gewerkt worden aan bestek en uitvoering van het project zodat bij het verlenen van de vergunning snel aan de slag kan worden gegaan.