Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: De vijf talen van de liefde van kinderen

In dit waardevolle boek worden de vijf talen van de liefde van kinderen besproken en veel tips gegeven over hoe je als ouder de eerste liefdestaal van je kind kunt herkennen en toepassen. De basishouding in de opvoeding is onvoorwaardelijke liefde. Maar daarnaast communiceert elk kind in een van de volgende vijf liefdestalen: lichamelijke aanraking, positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus of dienstbaarheid. Met voorbeelden wordt uitgelegd wat elke liefdestaal inhoudt. De liefdestalen die het kind spreekt kunnen variƫren gedurende de ontwikkeling tot jong volwassene. Onder de vijf jaar is het overigens nog lastig om te ontdekken welke liefdestaal het kind spreekt. Pas om deze reden bij jonge kinderen alle vijf de liefdestalen toe, zo luidt het advies.

Onvoorwaardelijke liefde

Voor alles dient de liefdestank van het kind gevuld te zijn met onvoorwaardelijk liefde, benadrukken de schrijvers. Deze basis legt de grondslag voor alles wat het kind nodig heeft om tot een liefdevolle volwassene uit te groeien. Het is de taak van de ouders om hun uiterste best te doen hun kinderen een gezond zelfbeeld te laten ontwikkelen. Bij deze taak hoort het bieden van zekerheid en veiligheid en het aanleren van sociale vaardigheden om zo te ontwikkelen tot een evenwichtige volwassene. De schrijvers geven diverse suggesties en tips aan ouders om hun kinderen hierbij te helpen.

Door als volwassenen het kind te helpen de eerste liefdestaal te vinden zal het kind zich geliefd voelen en beter reageren op ouderlijke begeleiding op allerlei gebieden in het leven.

Het spreken van de liefdestalen laat het kind ook zien hoe het anderen kan liefhebben. Het wijst de Bijbelse weg naar onzelfzuchtigheid en het dienen van anderen.

Ontdekken

Hoe kun je als ouder de liefdestaal van je kind ontdekken? Door te observeren hoe het kind zijn liefde naar de ouder en anderen uit, te luisteren naar wat het kind het vaakst vraagt, te kijken naar waar het kind het vaakst over klaagt en het kind te laten kiezen tussen twee opties.

Een belangrijk gedeelte van het boek richt zich op discipline en leren in verhouding tot de liefdestalen. Een kind dat zich geliefd weet en een volle liefdestank heeft, zal zich ontwikkelen van een schoolkind dat zonder boosheid kan reageren op een ouderlijke correctie tot een volwassene die gezonde maatschappelijke gezagsverhoudingen begrijpt en respecteert. Een lege liefdestank is de hoofdoorzaak van ongedisciplineerd gedrag, weten de auteurs. Straffen is niet de eerst stap in het voorkomen van dit gedrag. Meer informatie over dit thema is te vinden in het hoofdstuk over discipline en de liefdestalen.

Evenwichtige volwassene

Goed leren omgaan met boosheid is een belangrijke vereiste om een evenwichtige volwassene te worden. Hoe je hierin als ouder goede begeleiding kunt geven wordt onder meer uitgelegd met de boosheid-ladder als hulpmiddel (p. 174).

Daarnaast is er aandacht voor de liefdestalen in eenoudergezinnen en in het huwelijk.

'De vijf talen van de liefde van kinderen' is een liefdevol en praktisch boekje met veel direct toepasbare tips om de juiste liefdestaal te spreken met je kind.