Woning Dirksdoenweg tast zandwallenlandschap niet aan

De Raad is het in een einduitspraak eens met de gemeente Goeree-Overflakkee. Die vindt dat de bouwlocatie in zijn huidige toestand niet zoveel waarde heeft voor het zandwallenlandschap. De locatie is immers omringd door bebouwing. Daardoor is er nauwelijks zicht op de 'open kamer'. Bovendien had het perceel hiervoor een maatschappelijke bestemming die veel meer bebouwing mogelijk maakte dan de geplande woning.

Dat het perceel in de praktijk open is en vol bomen staat telt minder voor het hoogste bestuursrechtscollege, blijkt uit de uitspraak. Het gaat er om dat het perceel al veel eerder voor bebouwing was bestemd. En dat is iets anders dan een perceel met voorheen natuur- of open agrarische bestemming voor woningbouw te bestemmen. Dat laatste zou mogelijk in strijd zijn met zowel gemeentelijk als provinciaal beleid. Dit woningbouwplan is dat zeker niet, meent 's lands hoogste bestuursrechtscollege.

De uitspraak is een tegenvaller voor de NLGO. Die vindt dat de nieuwe fusiegemeente Goeree-Overflakkee veel sneller en makkelijker woningen op open plekken laat bouwen dan de vorige gemeente Goedereede.

In dit geval is de Raad van State het niet eens met de NLGO.