Weercolumn: Vanaf zaterdag weer regen en storm op zondag

Het midweekse weer was eigenlijk best aardig te noemen nu we een paar droge dagen meemaakten. Op zaterdag arriveert het eerstvolgende regengebied en dan zijn we weer eens vertrokken voor een langdurige, zeer onstuimige en neerslagrijke fase. De vliegende straalstroom met op negen kilometer hoogte windsnelheden van soms 300 kilometer per uur, blijft voortdurend op de Benelux gericht.

Met deze zeer krachtige jet komen aan de lopende band actieve randstoringen richting het Noordzeegebied. Soms zit er ook veel wind bij en de kansen op storm zijn groot te noemen de komende pakweg zeven dagen. De kans op een keer een zware storm langs de westkust lijkt me niet ondenkbaar binnenkort. De ronduit venijnige oceaandepressies worden zeer diep ingetekend, soms wel tot bijna 925 millibar aan toe. Zo'n actieve raddraaier gaat ons dus veel wind geven op zondag. Storm zelfs! Dit zijn zeldzaam lage drukwaarden: in december 1986 is eens een luchtdrukking van maar liefst 915 millibar gemeten bij IJsland. Veel lager is niet mogelijk daar.

Uiteraard geeft zo'n krachtige aanlandige stroming soms ook bijna subtropische luchtaanvoer naar ons land. De maximale temperaturen komen daardoor soms dichter bij de 14 graden uit dan bij de 10. De voorbije januarimaand was 3 graden te zacht en de eerste helft van deze sprokkelmaand zal daar weinig of niet voor onderdoen qua riante temperatuuroverschot. De tweede helft van februari zou gewoon op de oude vertrouwde zachte voet kunnen doorgaan, maar de kans op een toch wat kouder regime is net zo groot. Heel voorzichtig zien we wat ontwikkelingen die duiden op een wat verdere zuidwaartse uitstroom van de intens koude lucht die aanwezig is boven het hoge noorden van Europa. De kans dat het onvervalst gaat winteren lijkt me niet heel groot, maar een fase met wat hagel/sneeuwbuien en overdag enkele graden boven nul met in de nachten tot 5 graden vorst is wel realistisch te noemen richting maart. Overigens kan er rond 11 februari tijdelijk een portie koudere lucht binnen komen lekken uit het hoge noorden. Met een afkoelende bovenlucht richting -37 graden op vijf kilometer hoogte zouden enkele buien ook wat sneeuw kunnen geven op de Eilanden. Als het goed door sneeuwt kan de auto even wit worden.