Afbeelding
Foto:

"Waarom ben je hier komen wonen dan?"

Mijn twijfel heeft alles te maken met een vraag die ik de afgelopen anderhalf jaar als 'overkanter' al heel vaak heb moeten beantwoorden: "Maar waarom ben je hier komen wonen dan?" Hij kwam voorbij in verschillende varianten en al dan niet in plat Flakkees. Ik heb me daar best over verbaasd. Waarom zou je uit die overvolle, gejaagde Randstadcultuur weg willen? Waarom naar een plek verhuizen waar je wel ruimte hebt om te leven? Ik dacht dat het antwoord voor de hand lag.

Mijn eerste column als nieuwe hoofdredacteur van het Eilanden-Nieuws is niettemin een prachtige gelegenheid om die vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden. Hier een lijstje met mijn eerste ervaringen en observaties. Speciaal voor mensen die stiekem dat trotse gevoel een beetje kwijt zijn geraakt.

- Het eiland biedt rust, ruimte, veel groen en grote stranden.
- Bidden voor je eten is hier heel normaal.
- Alle belangrijke voorzieningen zijn aanwezig.
- Het levenstempo ligt niet zo moordend hoog.
- De huizen zijn hier nog relatief goedkoop.
- De stad is lekker ver weg, maar je bent er zo.
- De meeste kinderen spelen nog gewoon buiten.
- Je kunt overal gratis parkeren.

En de mensen? Daar moet je als overkanter soms best een beetje aan wennen. Want inburgeren op Goeree-Overflakkee schijnt best een dingetje te zijn, heb ik me laten vertellen. Maar dat valt best mee hoor. De eerste indrukken zijn in ieder geval positief.