Afbeelding
Foto:

Neem en lees: En bereidden haar lampen

Omdat het vermelden van alle namen te ver voert, hier een selectie: Johanna Avinck, Ruth Bryan, Eva van der Groe, Sara Nevius en Mary Winslow. Aan de fragmenten, die door de schrijfster zijn geselecteerd, gaat telkens en korte schets van hun leven vooraf.
In 2013 verscheen 'Olie in haar lamp', met levensschetsen van vijfentwintig godzalige vrouwen uit diverse landen. We mogen dit boek een variant noemen op bovenstaande uitgave. Toch is er een verschil: de nadruk ligt nu op de teksten van de vrouwen zelf. Nu is het een selectie uit hun nagelaten geschriften, brieven of poëzie zelf. De ene keer een aangesloten fragment, dan weer zijn het fragmenten. De leesbaarheid is bevorderd door het toevoegen van kopjes. We zouden dit boek een soort van bloemlezing kunnen noemen. De schrijfster hoopt dat dit boek een aanmoediging is om meer te gaan lezen van, maar ook over deze vrouwen. Achterin is een literatuurlijst opgenomen, die u daarbij kan helpen. Mevr. Karels heeft dit boek opgedragen aan Erica, maar ook ter herinnering aan Nelly (1937 – 2019).

Een kort citaat over het leven van Sara Nevius, een aandachtig leerling van de Heere Jezus, door Hemzelf geleerd, zonder hulp van mensen. Het kopje boven die fragment luidt: Verlegen om raad.
Als men twijfelt over twee gedachten die beide de raad van de Heere Jezus zouden kunnen zijn, dan moet men niet alleen bezien of zich dat goed verhoudt met Gods Woord en of men Gods Woord in het diepst van het hart bewaart. Maar men moet dan ook kijken waar het inwendige licht of de neigingen die we in ons innerlijk ervaren, ons heen leiden. We moeten kijken welk doel we daarmee dienen. Wat bedoelen wij in die zaak? Waarom doen wij dit en laten dat? Wat beweegt ons? Is dat belangrijk genoeg en is dat alles wel van gewicht? Wordt Gods eer daarmee het meest bedoeld? …
Durven wij over ons voornemen Zijn zegen te vragen en daarop bij Hem aan te dringen? Als wij dit bedoelen en als dit het meeste uitblinkt, dan is dat de beste oplossing. Als we twee gedachten hebben over iets en beide zijn goed, dan mogen en moeten wij toch de beste mogelijkheid kiezen. Het hoogste doel maakt een bepaalde zaak altijd het belangrijkst.

Van harte aanbevolen,