Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Waakt en bidt…

Wie was dr. H.F. Kohlbrugge (1803 – 1875)? Predikant van de Niederländisch-Reformierte Gemeinde te Elberfeld en we mogen hem gerust een van de belangrijkste theologen van de negentiende eeuw noemen. Bij het lezen zult u bemerken dat zijn theologie nauw verwant is aan de leer van de reformatoren.
Waakt en bidt! Is uit het Duits vertaald door N.A. Eikelenboom.

De preken werden tijdens de kerkdiensten opgetekend en verschenen in 1883 tot Elberfeld, acht jaar na het overlijden van Kohlbrugge.
De lezer dient er rekening mee te houden dat men tijdens de diensten de Bijbelvertaling van Luther gebruikte. In dit boekje zijn de aanhalingen uit de Heilige Schrift in de Statenvertaling weergegeven.
De psalmberijmingen die in de diensten werden gezongen, waren van de hand van Matthias Jorissen, predikant van de Gereformeerde Duitse Gemeenten in Nederland. Ze sluiten wat de verzen betreft, nauw aan bij de Nederlandse berijming van 1773. In de gemeente van Elberfeld was ook ruimt voor het vrije kerklied. Daar gebruikt met het Kirchengesangbuch der reformierten Kirchen in Cleve, Jülich, Berg und Mark. Voor deze uitgave zijn ze vertaald en in een metrische zingbare vorm weergegeven.
Eerder verscheen een vorige bundel preken in 1965, nu dus een vernieuwde vorm. De wens van de vertaler is ook de onze: moge deze uitgave veel vrucht dragen, tot bekering, vermaning en vertroosting van velen.

De preken zijn alle genomen uit 1 Petrus 5. Een passage uit de laatste preek 1 Petrus 5:11:
… Nu voegt de apostel er nog een woordje aan toe, en dat is: 'Amen'. Dat staat hier op deze bladzijde, mijn geliefden, en geen keizer of koning is in staat om met één pennenstreek zoiets te schrijven, iets waarin meer kracht is dan in duizend kanonnen. Dit 'amen' gaat tegen de hel in, die 'amen' verbreekt de kracht van de wereld en de list van de duivel. Houd dit 'amen' vast, of u het kunt geloven of niet. 'Amen', spreekt de hemel, 'amen' spreekt de gemeente, en dit 'amen' is de stem van een gedruis van grote wateren, een donderslag tegen alle vijanden van de waarheid en de eer van God en Zijn kracht. Aan de andere kant is het een stem van louter harpspelers. Ere zij en worde door de gehele gemeente voor eeuwig toegebracht aan onze God in den hoge in Christus Jezus. Amen.
Kohlbrugge is het meer dan waard om te lezen, te herlezen en te mediteren. Neem en lees!