Afbeelding

Goeree-Overflakkee staat voor forse uitdaging bij huisvesting senioren

Goeree-Overflakkee telt momenteel een kleine 11.000 ouderen vanaf 65 jaar. In 2040 is de verwachting dat het aantal 65-plussers is gegroeid naar 14.750. Volgens de onderzoekers zijn er in 2040 twee keer zoveel 75-plussers op het eiland. Ouderen hebben niet alleen goede huisvesting nodig, maar bij voorkeur ook in de buurt wonen van voorzieningen zoals winkels en bushaltes. En dus ligt er een uitdaging voor de gemeente, die verantwoordelijk is voor seniorenhuisvesting.

De ANBO sprak bij de presentatie van de landelijke cijfers de hoop uit dat gemeenten de urgentie van het probleem inzien. De gemeente Goeree-Overflakkee laat via een woordvoerster weten dat de gemeente zich in de cijfers van het onderzoek herkent en dat het vergrijzingspercentage op het eiland zelfs boven het landelijke gemiddelde ligt. "We nemen dit onderzoek zeker serieus." Het onderwerp krijgt binnen de gemeente volgens haar de nodige aandacht. "Onder leiding van Paulina.nu (een eilandbreed samenwerkingsverband van bewoners, ondernemers, gemeente en zorgverleners voor zorgontwikkelingen en gezondheidsprogramma's, red) is een onderzoek in uitvoering om een gezamenlijke visie te ontwikkelen op het zorglandschap op Goeree-Overflakkee als basis voor een ontwikkelagenda op het gebied van wonen welzijn en zorg. In dit onderzoek zijn verschillende betrokkenen vertegenwoordigd. De doelstelling is om tot een seniorenproof Goeree-Overflakkee te komen."

De financiële opgave van 45 miljoen euro is fors, maar de financiële gevolgen van de vergrijzing en het bijbehorende tekort aan seniorenwoningen komen volgens de gemeente niet alleen voor haar rekening. "Zo'n 65 procent van de bestaande seniorenwoningen zijn particulier bezit", aldus de woordvoerster. "De gemeente kan de aanpassing van de woningen ondersteunen door onder andere het aanbieden van de Blijverslening. Daarnaast zijn er voorlichtingscampagnes zoals 'Lang zult u wonen' om ouderen bewust te maken van de aanpassingen die nodig zijn om langer thuis te wonen. Uit onderzoek blijkt dat senioren zichzelf over het algemeen 10 jaar jonger voelen dan dat zij in werkelijkheid zijn. Hierdoor ontstaat een kloof tussen denken en doen, waardoor de nodige acties te laat worden ingezet en alsnog een beroep moet worden gedaan op de Wmo."

Naast de gemeente is woningbouwcorporatie Oost West Wonen een belangrijke speler op het gebied van seniorenhuisvesting. Oost West Wonen beschikt op dit moment over 514 appartementen die levensloopbestendig zijn. Daarnaast zijn er 880 seniorenappartementen en 414 seniorenwoningen. Deze worden alleen bewoond door senioren. Verder telt de gemeente 132 intramurale zorgappartementen. De afgelopen jaren verschillende seniorenwoningen toegevoegd en normale woningen geschikt gemaakt voor senioren. In de Woonvisie hebben de gemeente en Oost West Wonen ook afspraken gemaakt voor de komende jaren. "Daarnaast worden particuliere initiatieven voor de bouw van seniorenwoningen en bijvoorbeeld collectieve woonvormen voor ouderen gestimuleerd", aldus de woordvoerster. "Door de stijgende behoefte neemt het aantal initiatieven hiervoor toe. De gemeente treedt hierin faciliterend op. Alleen in samenwerking met andere partijen kunnen nieuwe maatregelen worden genomen."

Een ander probleem is het nog altijd groeiende tekort aan zorgvastgoed. "Door de groei van het aantal ouderen en met name van dementerende ouderen komt er steeds meer behoefte aan zorgvastgoed, waaraan nu al een nijpend tekort is", aldus de woordvoerster. "Hier ligt een belangrijke taak voor de rijksoverheid." Die heeft een Landelijke Taskforce Wonen & Zorg opgericht en legt het probleem daarmee binnenkort weer terug op het gemeentelijke bordje. Deze taskforce moet het gat tussen zelfstandig thuis wonen en het verpleeghuis overbruggen met nieuwe oplossingen, waarbij het de bedoeling is dat gemeenten samen met woningcorporaties én zorgorganisaties om tafel gaan. De partijen kunnen dan gezamenlijk bepalen wat nodig is op het gebied van nieuwe seniorenwoningen, woningaanpassingen en zorgwoningen.

Afbeelding