Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Melissant's Herv. kerk door doe-het-zelvers aangepakt

Het uit 1836 daterende kerkgebouw van de Herv. Gemeente wordt inwendig gerestaureerd. Die restauratie werd maandag ingeluid toen een groot aantal vrwijlligers - er werden er zelfs veertig geteld - het kerkinterieur aanpakte en alles wat niet meer gebruikt zou worden sloopte en naar buiten afvoerde. En dat was nogal wat...!

Alle banken gingen die weg, gevolgd door de lambrisering en de buizen van de centrale verwarming. De collectieve aanpak had zo'n succes dat de kerk al in het begin van de week leeg was en de vrijwilligers met het opknapwerk konden beginnen. Gaten in de muren werden gedicht en andere doe-het-zelf karweitjes werden aangepakt voordat a.s. maandag de professionele ambachtsmensen aan het werk zullen gaan. Vanavond, vrijdag, zal er nog eens 80 m3 zand onder de kerkvloer word en gekruid om de nu aanwezige ruimte te dempen.
Anders dan voorheen - toen sinds 1954 langs de beide zijden kleine banken het grote midden flankeerden - worden nu lange eikenhouten banken met 14 zitplaatsen in het midden geplaatst en komen de paden aan weerszijden daarvan. Kerkeraad en kerkvoogdij kregen voorin, haaks daarop elke een eigen bank. Er komt een eigen lambrisering en een nieuwe gasgestookte centrale verwarming.
De restauratie gaat naar schatting f. 110.000,- kosten.

Uit de krant van 1975.