Ethiek: Vredesplan

Opmerkelijk was de reactie van sommige Palestijnen die in Israël wonen. Die zouden in de toekomst onder Palestijns beheer komen. Enkele kleine steden zouden worden overgedragen. Vanuit die Palestijnse kring was er echter heftig verzet tegen dergelijke plannen. Misschien is dat ook wel te begrijpen. Israël is een min of meer moderne staat waar mensen vrij kunnen bewegen. Voor de Palestijnse gebieden geldt dat helaas niet. Wie naar Bethlehem of Jericho wil, steden in het Palestijnse gebied, doet dat geheel voor eigen rekening. We weten inmiddels wel dat het in de Gazastrook, ook een Palestijns gebied niet echt optimaal is. Misschien dat daarom deze steden niet graag willen veranderen. Ook lijkt er nogal wat corruptie in die gebieden plaats te vinden. Kortom, mensen willen kennelijk niet graag in die gebieden leven. Een les voor de mensen die met vrede voor het Midden-Oosten bezig zijn.

In de tweede plaats zijn er natuurlijk de zaken in Israël zelf. De huidige premier nam de plannen in ontvangst. Het geeft een wat raar gevoel als je weet dat de man beschuldigd wordt van corruptie en andere zaken. Los maar even van de vraag of het waar is, zijn dit wel dingen die te denken geven. Uiteraard zijn ook staatsdienaren geen volmaakte mensen. Ook zullen er wel redenen zijn waarom iemand mogelijk dergelijke dingen doet. Toch geeft het een vreemd en beschamend gevoel dat mensen met een bedenkelijk handelwijze kennelijk over vrede en veiligheid moeten beslissen. Het lijkt mij niet eenvoudig om hier wegen te zoek en te vinden die begaanbaar zijn. Ergens hoop je op een nieuwe generatie leiders in Israël, die in staat zijn om oude idealen weer nieuw leven in te blazen. Ooit werd Israël als een thuisland voor alle joden op de aarde gesticht. De eerste jaren na 1948 is dit land met heel veel inzet en overgave opgebouwd. Het is bijna niet te zeggen hoeveel dit heeft gekost. Alleen al de verschillende oorlogen die gevoerd moesten worden hebben veel gevergd en werden tot een goed einde gebracht. Israël is een grootmacht in de regio. Het zou een zegen zijn als het land zichzelf weer kan herpakken zodat er uitzicht voor de toekomst mogelijk is. Het is echter wel een verwachting die veel zal vergen. De verhoudingen in dat deel van de wereld lijken soms wel onoplosbaar. Maar weer gaan praten lijkt wel het minste wat nodig is.

Tenslotte is Israël een land wat in de Bijbel wordt genoemd. Hoe we ook over Israël mogen denken, feit is dat God dit volk heeft gebruikt om de wereld de Christus der Schriften te schenken. De joden zijn beminden om der vaderen wil. Vanuit de Schrift zijn er lijnen te trekken naar het Joodse volk, vandaag. Door de eeuwen heen is dit volk gebleven. Keer op keer hebben mensen geprobeerd om dit volk uit te roeien. Het herdenken van 75 jaar Auschwitz valt in dezelfde periode plaats. Als er één plek is waar mensen overtuigd kunnen worden van de noodzaak van de staat Israël, dan daar. Daarom is een hernieuwde aandacht voor vrede in dit gebied niet verkeerd.