Afbeelding
Foto:

Eilandelijke hondenbezitters blijven hondenbelasting betalen

De gemeente Goeree-Overflakkee besprak de kwestie in april vorig jaar naar aanleiding van een motie van Groep Jan Zwerus. Afschaffen van de hondenbelasting zat er toen niet in, omdat de rest van de gemeenteraad de inkomsten niet wilde missen. Die inkomsten zijn inderdaad best fors. In 2019 leverde de belasting 291.000 euro op voor de gemeente en voor 2020 wordt een opbrengst van 326.000 euro verwacht. Op het eiland zijn ongeveer 3.500 geregistreerde hondenbezitters met in totaal circa 4.000 honden. Afgezet tegen buurgemeente Hoeksche Waard vallen die bedragen nog alleszins mee. Daar wordt dit jaar 624.000 euro verdiend aan hondeneigenaars. Andere grootverdiener in de regio is de gemeente Nissewaard met 700.000 euro. In deze gemeenten wonen overigens wel ruim 30.000 mensen meer dan op Goeree-Overflakkee.

De gemeente laat in een reactie weten dat men ondanks alle ontwikkelingen nog altijd niet voornemens is om het innen van de hondenbelasting stop te zetten. Volgens een woordvoerder is de kwestie hondenbelasting iets ingewikkelder dan de afweging inkomsten en kosten voor handhaving en controle. "In de kernen Middelharnis en Dirksland heeft onze buitendienst uitlaatstroken in onderhoud. De gemeente zet een poepzuiger in om de hondenpoep op deze stroken op te ruimen. Ook bijvoorbeeld het legen van de prullenbakken door de buitendienst, het aanschaffen van hondenpoepzakjes en het behandelen van klachten en meldingen behoort tot de hondenbezit gerelateerde taken van de gemeente."

De kosten (inclusief kosten personele inzet) die de gemeente maakt aan taken op het gebied van hondenbezit, bedragen volgens de woordvoerder ongeveer 90 procent van de geïnde belastingen. "De kosten voor controle en handhaving hebben we niet afzonderlijk in beeld, maar zijn onderdeel van de totale kosten. Voor 2018 is dit bedrag wel inzichtelijk. Met de handhaving en controle was in dat jaar een bedrag gemoeid van ongeveer 37.000 euro."

Een hond kost een eilandelijke hondenbezitter 74,20 euro en iedere hond extra kost 141,50 euro. Voor een geregistreerde kennel betaalt men 394,20 euro.