Afbeelding
Foto:

Geld verdienen met een warme trui

Op Goeree-Overflakkee lijkt de invloed in eerste instantie beperkt. Uitgaande van de cijfers van Klimaatverbond Nederland besparen we met 50.000 inwoners op het eiland vandaag ruim 9.700 m3 gas, als iedereen mee zou doen. Dat is overigens nog altijd voldoende om zes eengezinswoningen een jaar lang te verwarmen.

Het wordt pas interessant als we er op Flakkee een 'warme-truien-stookseizoen' van zouden maken. Dus op het moment dat de kachel echt aan moet, standaard een graadje minder stoken. De besparing is dan zo'n 1,56 miljoen kubieke meter gas. Daarmee kun je 1.040 woningen een jaar warm stoken. Dat is een dorp ter grootte van Goedereede.

Het is de moeite waard om de Warmetruiendag ook te vertalen naar een financieel plaatje. En ook dan blijkt het interessant om de cv een graadje minder hard te laten werken. Een gemiddelde gasrekening kost per jaar ongeveer 1.000 euro. Als je de thermostaat verlaagt van 20 naar 19 graden Celsius, scheelt dat al snel 80 euro per jaar op je gasrekening. Met een graadje minder bespaar je namelijk ruim 6 procent aan gas, CO2-uitstoot en dus ook euro's.

Dat is toch weer 80 euro winst, hoe je verder ook denkt over opwarming van de aarde, CO2-uitstoot en alle maatregelen die genomen worden.