Afbeelding
Foto:

Voedselbank Goeree-Overflakkee nog steeds broodnodig

"Het kan iedereen in principe overkomen," zegt Jan. "Werkloosheid, ziekte, scheiding. Het zijn voorbeelden van oorzaken, waardoor men in de financiële problemen kan komen. Maar denk ook aan mensen met een AOW en een klein pensioen, wat net te hoog is om in aanmerking te komen voor toeslagen. Ook zij hebben het niet makkelijk. Hoe fijn is het dan als je gebruik kan maken van de voedselbank om door de moeilijkste tijden heen te komen? De regel is dat men maximaal drie jaar gebruik kan maken van onze diensten, maar over het algemeen hebben de meeste gezinnen onze hulp niet eens zo lang nodig. Gelukkig maar, wil ik daaraan toevoegen. Toch zijn er natuurlijk ook uitzichtloze situaties, in geval van verslaving bijvoorbeeld, en dan moet er soms een hartverscheurende keuze gemaakt worden."

Doelstellingen

De Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee heeft verschillende doelstellingen. Naast het belangrijkste doel, medeburgers op Goeree-Overflakkee, wekelijks van een voedselpakket voorzien, is ook het terugdringen van de voedselverspilling van belang. Verder wil men een bijdrage leveren aan het voorkomen of doorbreken van een sociaal isolement van de cliënten. De voedselbank Goeree-Overflakkee is aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie Vereniging van Nederlandse Voedselbanken en volgt dezelfde criteria.

Criteria

"Hoewel we zelfstandig zijn, hanteren we dezelfde regels", beaamt Jan. "Bij de toekenning van voedselpakketten gaan we uit van het leefgeld wat mensen maandelijks overhouden. Leefgeld blijft over na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas/water/licht en zorgverzekering van het inkomen. Met deze bedragen kan het leefgeld voor een alleenstaande of een gezin berekend worden. Voor 2019 was het basisbedrag per huishouden €135,-. Dit bedrag is gebaseerd op kosten die nauwelijks afhankelijk zijn van het aantal personen, en per persoon geldt een bedrag van € 90,-. Het aanmelden voor een pakket dient altijd te worden gedaan door een professionele hulpverlener. Dit zijn medewerkers van de gemeentelijke sociale dienst, bewindvoering, maatschappelijk werk, vluchtelingen werk of (specialistische) thuiszorg."

Bijdragen

Jan en zijn collega-vrijwilligers zijn blij dat het nog steeds lukt om alle aangemelde gezinnen wekelijks van een pakket te voorzien. "Het leeft op het eiland, merken we", zegt hij daarover. "We kunnen altijd wel rekenen op bijdragen, financieel of in natura, van winkeliers, bakkers, supermarkten, onze vaste sponsoren en niet te vergeten de diaconieën van verschillende kerken. Daarnaast dragen ook particulieren en verenigingen een steentje bij. Ook worden er regelmatig acties gehouden om onze stichting te ondersteunen. Dat is natuurlijk geweldig. Het gebeurt ook wel eens dat we een grote partij met dezelfde producten ontvangen van een groothandel. Die ruilen we dan deels met andere voedselbanken in de regio. Zo kunnen we wat voor elkaar betekenen. We proberen immers gevarieerde pakketten samen te stellen en de pakketten, als het lukt, ook te voorzien van verse groenten en fruit. Eigenlijk kan iedereen wel wat bijdragen. Er wordt nog veel te veel voedsel weggegooid, wat nog gebruikt kan worden. Dat is jammer. Producten met een THT-datum mogen na die datum vaak nog verstrekt worden. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid hebben hierover richtlijnen opgesteld."

Vrijwilligers zijn welkom

"Op dinsdag starten de vrijwilligers al met het ophalen van producten op diverse locaties", vertelt Jan. "Voor gekoelde producten is er een speciale bus beschikbaar. Op donderdag worden de pakketten samengesteld in de loods aan de Oostplaatseweg 4 in Middelharnis. Van 9.00 tot 16.00 uur en tussen 18.15 en 18.45 uur staan de vrijwilligers klaar aan om voedsel in ontvangst te nemen. Alle producten zijn welkom, zolang de genoemde houdbaarheidsdata worden gehanteerd. Wij nemen overigens geen aangebroken verpakkingen en alcohol aan. Van 19.15 tot 20.15 uur kunnen de pakketten worden opgehaald door de clienten. Mensen die geen vervoer hebben worden hierbij geholpen door vrienden of familie, maar ook Vluchtelingenwerk en Stichting Zijn bezorgen pakketten over het eiland. Al met al komt er dus heel wat bij kijken. We kunnen dan ook altijd extra handen gebruiken. Natuurlijk kost het wat tijd, maar het is voor een heel mooi en goed doel en het is zeer dankbaar werk."

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden of informatie opvragen via vrijwilligers@voedselbankgo.nl