Het interieur van de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente in Middelharnis.
Het interieur van de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente in Middelharnis. Foto:

Ds. G.J.N. Moens doet intrede in Gereformeerde Gemeente Middelharnis

Het thema van deze bevestigingspreek was 'Christus, de grote Ambtsdrager'. Dit werd uitgewerkt in twee punten; namelijk Hij roept een mensenkind en Hij zendt een mensenkind. Na het lezen van het bevestigingsformulier klonk het: 'Ja ik, van ganser harte'. Daarna sprak de bevestiger ds. Moens, zijn vrouw en familie, de gemeente en de kerkenraad hartelijk toe.

's Avonds deed ds. Moens intrede met de woorden uit 2 Petrus 1:19: 'En wij hebben het profetische Woord, dat zeer vast is, en gij doet wel dat gij daarop acht hebt, als op een licht schijnende in een duistere plaats, totdat de dag aanlichte, en de Morgenster opga in uw harten.' Het thema van de preek was: 'Het profetische Woord'. Dit werd uitgewerkt in vier punten: 1. Een onuitsprekelijk voorrecht; 2. Een wezenlijke plicht; 3. Een rijke zegen; 4. Een blij vooruitzicht. De dominee sloot af met het uitzien dat door dit profetische woord ook in Middelharnis zondaren tot God bekeerd mogen worden, tot eer van Zijn naam.

Toegezongen

Na de preek werd ds. K. Boeder bedankt voor de wijze van bevestiging en voor al het werk dat als consulent de afgelopen jaren in de gemeente van Middelharnis verricht is. Verder werden hartelijke woorden gericht aan de verschillende genodigden, de kerkenraden en gemeenten van Lisse (de vorige gemeente van ds. Moens) en Middelharnis en de vele vrijwilligers binnen de gemeente voor de werkzaamheden aan de pastorie en al het werk op deze dag. Ook werden mevrouw en verdere familie Moens bedankt voor alle steun en meeleven.

Daarna werd ds. Moens achtereenvolgens toegesproken door ds. P. D. den Haan namens de classis Tholen en de Particuliere Synode Zuid, door ds. G. R. Procee namens de plaatselijke kerken, door raadslid M. van der Boom namens de burgerlijke gemeente en tot slot door ouderling M. de Geus namens kerkenraad en gemeente, waarbij uiteraard ook mevrouw Moens werd betrokken. Na de toespraken werd ds. Moens staande Psalm 20:1 toegezongen, waarna ds. Moens voor de eerste keer als eigen herder en leraar de zegen op de gemeente legde.

Ds. Moens wilde om persoonlijke redenen niet meewerken aan een interview.