Afbeelding
Foto:

Defensie zoekt jongeren

Defensie kampt met de naweeën van een enorme bezuiniging. Symbool hiervoor waren de oefening waarbij soldaten 'pang' moesten roepen, omdat er geen oefenkogels waren. Momenteel is er meer geld beschikbaar, maar defensie heeft grote moeite om het personeelsbestand aan te vullen. Er wordt door de landmacht, luchtmacht en marine gezocht naar ruim achtduizend nieuwe medewerkers.

Om jongeren te trekken zijn er onder andere games ontwikkeld. En er heeft een team van de Koninklijke Marine meegedaan aan de e-competitie van het spel Counter-Strike. Volgens defensie passen gamers in het profiel van een militair. Ze werken onder tijdsdruk en moeten snel beslissingen nemen. Om de doelgroep aan te spreken nam defensie deel aan het gametoernooi DreamHack in Ahoy.

Op dit moment wordt op televisie de serie Hoogvliegers uitgezonden, een serie over jonge vliegers. Vorig jaar werden er boven Goeree-Overflakkee opnames gemaakt met straaljagers en een bommenwerper. De serie is onderdeel van het charmeoffensief om mensen te interesseren voor defensie. Binnen het leger zijn er veel meer mogelijkheden dan de bekende beroepen zoals soldaat en piloot. Er zijn ook vacatures voor ICT'ers, vliegtuigmonteurs, militaire artsen, cateraars en elektromonteurs.

Volgens experts is het voor defensie lastig om personeel te werven als de economie goed draait. Jongeren met bijvoorbeeld een technische opleiding kunnen ook zo aan de slag in het bedrijfsleven. Voor defensie zou een economische crisis mee kunnen helpen om het personeelsbestand op pijl te brengen...