Afbeelding
Foto:

Vrij! 75 jaar bevrijding van Nederland. Eenmalige historische jubileumuitgave

Het pamflet verwees naar de beslissende gebeurtenissen in Normandiƫ waar D-day op 6 juni 1944 een feit was en de geallieerden voet aan land zetten. Boektijdschrift 'Vrij' besteed aandacht aan de beslissende gebeurtenissen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog vanaf de invasie in Normandiƫ tot aan de capitulatie in hotel de Wereld in Wageningen in 1945.
De eenmalige uitgave van het instituut voor Militaire Historie geeft een schat aan informatie en volgt in chronologische volgorde de gebeurtenissen vanaf D-day. Bekende historici zoals Christ Klep, Erwin van Loo en Hanneke Takken werkten mee aan dit boektijdschrift. Een schat aan informatie gecombineerd met een enorme hoeveelheid historisch beeldmateriaal (deels in kleur), wordt in 'Vrij!' ter beschikking gesteld. Lees hoe de opmars van de geallieerden door Belgiƫ en Frankrijk verliep, welke rol de meteoroloog speelde in militaire operaties, hoe de oorlogspropaganda marcheerde en wie de Engel van Arnhem was tijdens de operatie Market Garden.
Het verslag van een koopvaardijkapitein in krijgsgevangenschap verwijst naar de collectie verslagen van scheepsrampen met Nederlandse koopvaardijschepen waarover het Nederlands Instituut voor Militaire Historie beschikt.

Muiterij en bevrijdingsansichtkaarten

Bakkerszoon Georg Pfifferling uit het Zuid-Duitse Grafentraubach behoorde op zijn zestiende tot Fallschirm Regemint 6 (FJR 6). Hij streed op ons grondgebied tegen de geallieerden. Hij kwam om het leven op 29 oktober 1944 en is begraven op de militaire begraafplaats in IJsselsteijn.
In 1944 werden de stoottroepen van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten opgericht. Zij moesten de geallieerden helpen om de Duitsers bestrijden. De Nederlandse commando Henk Brinkgreve regelde wapendroppings voor het verzet. Zijn bijzondere leven wordt opgetekend in het gelijknamige artikel.
Texel heeft veel geleden in de aanloop naar de bevrijding getuige het artikel rondom de muiterij van het Georgische Infanterie Bataillon 822 van de Wehrmacht. Er is ook aandacht voor de nasleep van oorlog en bevrijding. Zoals het ruimen van mijnen en neergestorte vliegtuigen.
Een enorme hoeveelheid historisch materiaal in de vorm van kaarten, foto's, verhalen van dagboekschrijvers, proclamaties en bevrijdingsansichtkaarten is overzichtelijk samengebracht. De verslagen van ooggetuigen en interviews met tijdgenoten geven het geheel een extra dimensie. Naast deze eenmalige uitgave verschijnt er maandelijks een online bevrijdingskrant (www.75jaarvrij.nl) met een schat aan artikelen en beeldmateriaal.