Leefbaarheid oostkant eiland bevorderen

In de Woningwet 2015 zijn de verhoudingen tussen corporatie, gemeente en huurdersorganisaties geregeld. Onderdeel hiervan is de inbedding van het maatschappelijk presteren van de corporaties in het lokale beleid, door een cyclus van woonvisie, activiteitenoverzicht en prestatieafspraken. Voorheen stuurden de verschillende corporaties voor 1 juli elk een gezamenlijk overzicht van hun voorgenomen activiteiten aan de gemeente en de huurdersverenigingen.

Flexwonen

Door de fusie tot Oost West Wonen gaat het nu om een eerste activiteitenoverzicht van de nieuwe corporatie. Deze voorgenomen activiteiten zijn besproken met genoemde partijen. Zowel de gemeente als de huurdersverenigingen hebben ingestemd met de voornemens. De afspraken worden opgenomen in de voor 2020-2024 op te stellen prestatieafspraken. Opgemerkt wordt dat er nog geen locatie is gevonden voor het realiseren van een woonvorm met opvang van diverse groepen spoedzoekers in de vorm van flexwonen.

Leefbaarheid

De uitvoering van een leefbaarheidsmonitor was voorheen in de prestatieafspraken opgenomen. Dit is losgelaten omdat er diverse onderzoeken zijn uitgevoerd. Hieruit bleek overigens dat de leefbaarheid aan de oostkant van het eiland minder wordt ervaren dan op de rest van het eiland. Op grond van de nieuwe Omgevingswet zijn en worden voor de oostkant per kern projecten opgesteld om de leefbaarheid te bevorderen. Deze projecten bevatten zowel ruimtelijke als sociale componenten. De samenwerking met de corporatie is hierbij essentieel.

Monitoren

De nieuwe corporatie wil - in samenwerking met de gemeente - graag een leefbaarheidsmonitor houden op basis waarvan de scores voor alle woonkernen gemaakt kunnen worden. Voor Oost West Wonen is deze monitor van belang om een beter beeld te kunnen schetsen van de leefbaarheidsopgave in de kernen, wijken en buurten waar men actief is. Ook voor de gemeente kan dit actuele gegevens opleveren. De leerbaarheidsmonitor zal daarom dit jaar gezamenlijk worden uitgevoerd. Het afgelopen jaar is tussen de woningbouwcorporatie en de gemeente al overeenstemming bereikt over de inhoud van een af te sluiten WMO-convenant. Deze is op 11 december 2019 over de stand van zaken Prestatieafspraken met de ondertekend.