Weercolumn: Stormkans begin volgende week

Bij gebrek aan serieus winterweer vallen andere weerkundige elementen soms op en voorbije maandag was dat de luchtdruk. Een zeer krachtig hogedrukgebied kwam in de buurt van Engeland uit en boven een deel van de Noordzeeregio. De te verwachten luchtdruk in de kern van het hoog werd berekend op 1050 millibar (mb.). De uitstraling van de anticycloon reikte natuurlijk tot over onze contreien en de mensen die maandagmorgen op de huisbarometer keken zagen even 1049 millibar staan. De hoogste luchtdruk was dit sinds 1932, dus bijna 90 jaar geleden. Toen werd het zelfs 1052 mb. In het hoge noorden van het land.

Het karakteristieke weerbeeld onder de vleugels van zo'n omvangrijk hogedrukgebied was en is allerminst dynamisch. Rustig blijft het voorlopig met weinig wind op de Eilanden. Pluspunt dezer dagen is dat het nog wel nagenoeg droog blijft. Veel zon is er niet, maar gedurende enkele dagdelen kan deze toch eventjes schijnen. Overdag is het 4 tot 9 graden.

In de loop van het weekend komt de eerstvolgende regen aan vanuit het westen. Vooral op zondag kan er weer wat regen gaan vallen en anders wel de dagen daarna met een sterk opvlammende depressieactiviteit waardoor ook de wind flink kan toenemen in Zuid-Holland. Rond maandag of dinsdag is er zelfs een kans op en flinke storm. Hoe ver de wind aantrekt op de Eilanden is eerst op zaterdag of zondag goed te bepalen. Een actieve randstoring zou flink kunnen uitdiepen en een agressief windveld met zich meenemen. Mocht dit echt gestalte krijgen zou de wind wel eens orkaankracht kunnen bereiken in Zuidwest-Nederland.

Langetermijnprognoses, onder andere van het Europese weercentrum, zijn niet winters gezind. Zowel de maanden februari, maart en april worden als zacht en droog neergezet met vooral boven het oosten van Europa de grootste temperatuurafwijking in positieve zin. Zouden we de winter dan pardoes overslaan deze keer sinds het begin van de waarnemingen!? Het is amper voor te stellen. De eerste sneeuwvlokken moeten we nog zien vallen. Wellicht in maart of april, of toch al binnen afzienbare tijd? De komende tien dagen in elk geval niet.