Afbeelding
Foto:

'De hoop woont in het nu' – nieuwe verhaalbundel van Joke Verweerd

Corry probeert te wennen aan haar nieuwe leven in Nederland. Ze heeft veertig jaar onder weeskinderen gewerkt in de sloppenwijken van Kenia. Als ze hartproblemen krijgt moet ze noodgedwongen terug naar Nederland waar ze probeert haar leven opnieuw vorm te geven. Kampend met gevoelens van nutteloosheid en niet wetend hoe ze haar nieuwe leven vorm moet geven vindt er een bijzonder ontmoeting plaats die haar nieuwe kracht geeft.

Jan heeft het syndroom van Down en logeert elke maand een weekend bij een gastgezin. In het drukke gezin brengt hij lichtstraaltjes door zijn ontwapenende aanwezigheid. 'Allemaal genieten!' roept Jan als hij de koffie, met voetenbad, binnenbrengt. 'Jan is een levenskunstenaar' (blz. 141). Een veld vol jonge maiskolven is stof tot nadenken maar vooral ook tot handelen. Karin schiet haar vader Jacob op een letterlijk en figuurlijk ontwapenende manier te hulp.

Komma

Achtenveertig verhalen bevolken de nieuwste bundel van Joke Verweerd. Ter gelegenheid van haar schrijversjubileum werden bekende en nieuwe verhalen gebundeld. In 1994 verscheen haar debuutroman 'De Wintertuin'. En in de loop van de volgende vijfentwintig jaar bleek Joke een begaafd verteller die haar personages tot leven weet te brengen en de lezer weet te raken en te ontroeren. Maar vooral ook aan het denken weet te zetten. Haar verhalen bevatten geen punt maar een komma – ze nodigen uit om te leven vanuit een nieuw perspectief: dat van de christelijke hoop. Dit ligt er nergens dik bovenop maar is verweven in al haar werk. De bekende en nieuwe verhalen uit deze bundel zijn het (voor)lezen weer meer dan waard. Een echte aanrader!