Afbeelding
Foto:

De richter uit Rama

We kunnen zijn leven indelen in drie delen. Van zijn jeugd weten we best veel. Wat een aantrekkelijk beeld, dat van het jonge kind dat de Heere dient in een tabernakel vol zonden. Van zijn middelbare leeftijd weten we eigenlijk alleen dat hij gedurende zo'n twintig jaren trouw heeft gearbeid en gepreekt. Van zijn ouderdom weten we betrekkelijk weer veel.

Ds. Moerkerken spreekt in zijn woord vooraf de wens uit dat de lezer zich meer en meer verbonden mag gaan voelen aan dezer oprechte richter. Volgens Hebreeën 11 een geloofsheld. Op de omslag prijkt een mooie foto van zonsondergang boven het gebergte van Efraïm, het gebied waar eens Rama lag.

In negen overdenkingen gaat de auteur het leven van Samuël langs: het kind Samuël, hoe Samuël de Heere diende, Samuël als profeet, als voorbidder. De vijfde overdenking laat de drie dwaasheden van het volk Israël zien, vervolgens zien we dat Samuël Israëls eerste koning zalft. Dan zijn afscheidsprediking, het leed dat hij om Saul bedrijft en tenslotte de zalving van David als koning.

Ds. Moerkerken trekt vanuit deze overdenkingen lijnen naar onze tijd, maar ook wijst hij op de Meerdere van Samuël. Het verval in die tijd doet denken aan de realiteit van vandaag. Maar… 'Meer dan Samuël is hier!' Gods Kerk heeft een Profeet, Die tegelijkertijd Priester is en Koning.

Een klein citaat uit de laatste overdenking:

'Zo gaat het ook voor u, volk des Heeren, als ge Hem moogt zien, dan loopt uw weg eerst dood. Gelukkig als Samuël vraagt: Is er dan geen zoon meer over? Zijn dit al uw zonen? Dan komt die ene. Samuël kon zelf geen oplossing maken. Hoe verschillend de leidingen ook zijn, dit mag u aan al Gods kinderen vragen; zó wordt Christus geopenbaard. In een weg van onmogelijkheid, in een weg waarin het aan onze kant doodloopt. Dan verschijn die Ene!

Onderwijzende overdenkingen, die persoonlijk gelezen kunnen worden, maar ook uitermate geschikt in de leesdiensten. Neem, lees en overdenk! Van harte aanbevolen!