Afbeelding
Foto:

Uitleg over de Redelijke Godsdienst

Helder en Klaar is een weergave van de Redelijke godsdienst in de taal van nu. Aan de hand van herkenbare vragen helpt deze bewerking je om de rijke inhoud van dit standaardwerk te ontdekken. Evert Barten legt in dit derde deel van Helder en Klaar deel 2 en 3 van de Redelijke Godsdienst uit. In het verleden hebben we deel 1 en 2 al besproken, zodat we nu kunnen volstaan met enkele opmerkingen.

Als de schrijver verwijst naar de blz. in het boek zelf, dan bedoelt hij de editie van Jasper Stam. Opnieuw is de auteur erin geslaagd om in hedendaagse taal dit standaardwerk onder jongeren en ouderen neer te leggen.

Het tweede gedeelte van deel 3 is een verklaring van het Bijbelboek Openbaring aan Johannes. Om een goed beeld te krijgen van à Brakels zienswijze op Openbaring, moet je de originele tekst erbij pakken. Het is trouwens sowieso goed om de Bijbel erbij te lezen, zodat je begrijpt wat à Brakel bedoelt als hij teksten aanhaalt. Voordat à Brakel met de inhoud van de brief begint, geeft hij aan dat het Bijbelboek uit drie delen bestaat. Een inleiding (de eerste acht verzen), de inhoud (hoofdstuk 1:9 tot hoofdstuk 22:5) en het besluit (vanaf hoofdstuk 22:6). Eerst lees je een 'zielroerende zegenwens'. Daarin beschrijft de apostel God de Vader (Die is, en Die was en Die komen zal), God de Heilige Geest (de zeven Geesten Die voor de troon zijn) en God de Zoon. Christus benoemt hij als Profeet (de Getrouwe Getuige), Priester (de Eerstgeborene uit de doden) en Koning (de Overste van de koningen). Zijn weldaden komen aan bod, zoals het wassen van de zonden in Zijn bloed. Hij komt terug ten oordeel (vers 7). Ten slotte zegt Johannes dat Christus God is: de Alfa en de Omega. Daarna wordt elk hoofdstuk kort samengevat.

Op de cover staat een aanbeveling van dr. W. Fieret: 'Mensen in de 21e eeuw lezen niet meer zo gemakkelijk een boek van een dergelijke omvang. Toch is de stof van wezenlijk belang. Daarom is het goed dat Evert Barten ook dit belangrijke werk toegankelijker heeft gemaakt voor jongeren, en ook voor ouderen.

Neem en lees, de inhoud is helder en klaar!