Afbeelding
Foto:

Appen met opa en oma

Vooral 65- tot 75-jarigen maken steeds meer gebruik van sociale media. In 2019 zei 76 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie actief te zijn geweest op sociale media, vijf jaar eerder was dat nog 40 procent. Ook het socialemediagebruik onder 75-plussers is toegenomen. Tekstberichten uitwisselen bijvoorbeeld via WhatsApp is onder ouderen het meest populair. Dit blijkt uit recente cijfers van het onderzoek 'ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019' van het CBS.

Het uitwisselen van tekstberichten via onder meer WhatsApp is de meest gebruikte vorm van sociale media: 84 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder deed dit in 2019. De grootste groei is te zien bij de leeftijdsgroep van 65- tot 75-jarigen. Inmiddels verstuurt 70 procent van de 65- tot 75-jarigen tekstberichten. Dat was vijf jaar eerder nog 25 procent. Ook internetbellen wordt steeds populairder, bijvoorbeeld via Skype of Whatsapp.

Vijf jaar geleden was de laptop nog het meeste gebruikte apparaat om te internetten. Dat is nu de smartphone, die wordt door 92 procent van de Nederlanders gebruikt voor online activiteiten.