Groepsfoto van de jubilarissen bij de KNRM.
Groepsfoto van de jubilarissen bij de KNRM. Foto:

Veel ernstige verwondingen in 2019

Ouddorp is altijd één van de drukste stations van Nederland. Dat het dit jaar het drukste station van het land was komt niet alleen door de stijging van het aantal recreanten op Goeree-Overflakkee, maar ook doordat het watersportseizoen langer was dan normaal. Het langdurige, goede weer verleidde veel surfers en zeilers om het water op te gaan. Meer mensen op het water betekent ook meer incidenten. Op het eiland zijn er twee stations van de KNRM, in Ouddorp en Stellendam. Samen zijn ze verantwoordelijk voor alle acties op het Haringvliet, het Grevelingenmeer en een groot stuk van de Noordzeekust.

De KNRM krijgt geen subsidie en is volledig afhankelijk van giften en donaties. In 2019 bereikte de organisatie voor het eerst in de historie de mijlpaal van honderdduizend donateurs. De opstappers zijn vrijwilligers. Dat zijn meestal mannen. In Ouddorp zijn alle 22 vrijwilligers man. In Stellendam zijn er 2 vrouwen en 19 mannen. Voor Stellendam worden nieuwe vrijwilliger gezocht. Daarvoor moet aan de volgende eisen worden voldaan: minimaal 18 jaar, in een straal van 7 minuten van het station wonen, affiniteit hebben met het redden van mensen en de nautische wereld. Tot slot moet een potentiële vrijwilliger in de groep passen, dat wordt beoordeeld door de schipper.

Dag en nacht

John Brökling blikt terug op de acties vorig jaar. "Er zijn in 2019 vrij veel ernstige verwondingen geweest. Zo hebben we naast de actie bij Renesse een aantal zwaar gewonde surfers uit het water gehaald. Waaronder twee keer iemand die zijn nek had gebroken, maar ook watersporters met een gebroken heup, voet en schouder kwamen voorbij. Het hoogtepunt voor het Ouddorpse station was het 150-jarig jubileum vorig jaar. Al sinds 1869 bestaat er in Ouddorp een reddingstation en dat is al die die tijd bemand door vrijwilligers die dag en nacht standby staan voor de veiligheid rondom Goeree-Overflakkee."

De verwachting voor het nieuwe jaar is dat er dit jaar opnieuw zo'n 230 acties uitgevoerd moeten worden vanaf Goeree-Overflakkee. John Brökling: "Dat heeft voor vrijwilligers een behoorlijke impact op het dagelijks leven. Maar na iedere 112-melding zijn ze vorig jaar het water op gegaan. Dat hopen we in 2020 ook weer te kunnen doen."

Reddingsboot Antoinette van KNRM Stellendam tijdens een oefening op de Noordzee.
Redder Corné de Jong drijft tijdens een demonstratie in zijn overlevingspak in het Grevelingenmeer. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
Afbeelding