Vervolging van Christenen

De lijst met landen waar het voor christenen niet veilig is, is lang en ingrijpend. Op nummer één staat al jaren Noord-Korea. Het is voor christenen aldaar zonder meer levensgevaarlijk. We weten niet precies wat er allemaal in dat communistische land gebeurt, maar het is schokkend wat soms openbaar wordt. Trouwens heel de Koreaanse bevolking zucht onder de dictatuur van de communistische partij. Het gaat in dat land niet alleen om één man (Kim Yung Un) maar ook om een regerende kliek die de touwtjes in handen heeft. Bovendien neemt ook in China, een ander communistisch land de druk erg toe. Ook daar worden de broeders en zusters in de Heere vervolgd en verdrukt. Weliswaar is de druk niet zo groot als in Noord-Korea, maar het is niet eenvoudig voor christenen in de Chinese samenleving. Wat hebben deze mensen veel gebed en steun nodig. Laten we proberen aan hen te denken. Ook neemt de druk in Islamistische landen toe. Somalië is geen land waar christenen het gemakkelijk hebben. In Nigeria neemt de druk vanuit terreurorganisaties zoals de Boko Haram toe. Een ook in het Midden-Oosten zijn er verschillende terreurorganisaties actief. Het zijn allemaal zaken die via deze jaarlijkse lijst weer onder de aandacht komen.

Laten we ook bedenken hoe groot en goed het is dat wij in een vrij land mogen wonen. We kunnen veel klagen en opmerken over de ontwikkelingen in ons land. Het gaat in sommige opzichten ook niet goed. We kunnen denken aan de moraal van velen. Veel mensen leven eigenlijk alleen maar voor het hier en nu. Voor eeuwige waarden hebben de meeste mensen in ons land geen belangstelling. En toch mogen we in dit post-christelijke land in alle vrijheid naar de kerk gaan, de Bijbel lezen, anderen bekend maken met Gods Woord en onze kinderen opvoeden in de vreze des Heeren. We hebben heel veel vrijheid om de Heere te dienen naar Zijn Woord. Het is een dure roeping en een groot voorrecht dat we in dit deel van de wereld leven. We moeten echter de voorrechten ook wel goed gebruiken. Helaas sluipt ook in de kerk de secularisatie steeds meer binnen. De los van God gedachte vinden we niet alleen in de wereld. Ook kerkmensen hebben daar veel last van. Er zijn heel veel mensen en jongeren die min of meer losraken van de Bijbel, de kerk en het geloof. Wat dat betreft houden de vervolgde christenen ons wel een spiegel voor. Het kost inderdaad wat om oprecht christen te zijn en te blijven. Het ontroert altijd weer als je merkt dan christenen in moeilijke situaties oog hebben voor het christendom in onze wereld. In China of Egypte wordt voor de christenheid in West-Europa gebeden.

Laten we tenslotte aan onze broeders en zusters in moeilijke situaties gedenken. Zelf ben is bestuurslid van de Stichting Ismaël en mogen we christenen in het Midden-Oosten helpen en bijstaan. Het is wonderlijk hoe de Heere soms wil werken. Er worden op dit moment bijvoorbeeld in Syrië meer ex-moslims gedoopt dan ooit te voren. De Heere kan druk dus gebruiken om Zijn kerk te bouwen. We zien het al in de Bijbel. laten we echter vooral in gebeden de vervolgde christenen gedenken. De kerk is een wereldwijde gemeenschap die door de Heere wordt staande gehouden. Wel echter heeft de kerk gebed nodig. De Heere is de Hoorder der gebeden.