Weercolumn: Barometers richting 1050 millibar

Weinig enerverende zaken momenteel op het weerfront en vooralsnog geen zicht op diep winterse evoluties. Toch kan het wat winters worden in de derde decade van deze lauwe louwmaand. Want lauw is deze eerste maand van 2020 (het is bijna 4 graden te zacht op de Eilanden momenteel). Dit enorme thermische surplus geldt trouwens voor geheel Nederland.

Soms vallen andere weerkundige elementen op en dit weekend is dat de luchtdruk. Een zeer krachtig hogedrukgebied komt in de buurt van Engeland uit en boven een deel van de Noordzeeregio. De te verwachten luchtdruk in de kern van het hoog wordt berekend op 1050 millibar. De uitstraling van de anticycloon reikt natuurlijk tot over onze contreien en de mensen die rond zondag of maandag op de huisbarometer kijken zien dan z'n 1047 millibar.

Het blijft nog even spannend of we ook daadwerkelijk die magische 1050 mb. gaan zien? Het bijbehorende weerbeeld is allerminst dynamisch. Rustig blijft het met weinig wind. Na de regens op vrijdag kan er zaterdag ook nog een restbui langskomen. Zondag is droog. Uiteraard blijft het veel te mild voor januari met die zwakke aanlandige luchtaanvoer. Toch worden de nachten tot en met dinsdag een stuk frisser. Naar zondag en maandag kan het zelf iets vriezen mits de opklaringen goed uit de verf komen boven Zuidwest-Nederland.

Later komende week lijkt een portie poolkou zuidelijker uit te gaan komen en een gedeelte zou zelfs het Noordzeegebied kunnen bereiken. Dan kans op een bui met wat natte sneeuw. Tenslotte nog wat informatie over de elfstedentochten. In theorie zou deze in februari 2020 gereden kunnen worden als we puur op de kalender kijken. Sinds 1960 zijn er tenminste acht tochten afgelast. In 1980, veertig jaar terug, hadden we op dit moment een heel aardige vorstperiode, maar net zoals in januari 1982 kwam het toen (net) niet tot een tocht. Soms werd al een prikdatum genoemd maar lukte het net niet. De reden was steeds klaarhelder: het vroor niet hard of lang genoeg.