Cheque-overhandiging door wethouder Markwat aan Teunis Aleman 
bij de schurveling op het perceel aan de Marijkeweg 9 Ouddorp.
Cheque-overhandiging door wethouder Markwat aan Teunis Aleman bij de schurveling op het perceel aan de Marijkeweg 9 Ouddorp. Foto:

Vijftigduizend euro voor zandwallen en schurvelingen

De gemeente wil het collectief behoud en beheer van het cultuurhistorisch waardevolle gebied in en rond Ouddorp stimuleren en heeft zich samen met de provincie Zuid-Holland de afgelopen jaren beijverd voor het realiseren van een tijdelijke subsidieregeling waarvoor in 2019 in totaal € 150.000 euro beschikbaar is gesteld. Wethouder Markwat gaf een korte samenvatting van het tot nu toe gelopen proces. Bewoners en eigenaren van een zandwal of schurveling zijn in 2019 geïnformeerd over mogelijkheden voor collectief onderhoud en beheer. Met als doel deze activiteit te stimuleren.

Inventarisatie

Ook werden toen voorlopige resultaten gepresenteerd van de inventarisatie (het onderzoek) naar het zandwallen- en schurvelingengebied. Het doel van dit onderzoek was om inzichtelijk te krijgen hoe het landschap in elkaar steekt, waar de landschapselementen zich bevinden en wat de staat is van deze elementen. Deze informatie is de basis voor de ontwikkeling van beleid, een visie, bestemmingsplan en een digitale waardenkaart. De tijdelijke regeling kreeg met de uitreiking van de subsidie dus woensdagmiddag de eerste concrete invulling.

Over de streep

Teunis Aleman, agrarisch bedrijf, kweker van een breed scala van summerflowers en o.a. bekend van hoveniersactiviteiten, mocht de cheque van 50.000 euro in ontvangst nemen. Niet verwonderlijk en ook passend omdat hij al vanaf 2016 alles in het werk stelde om eigenaren van een zandwal / schurveling te stimuleren en te motiveren om gezamenlijk herstel (eigenlijk achterstallig onderhoud) en onderhoud van genoemde pareltjes aan te pakken. Geen gemakkelijke klus om hen over de streep te trekken, maar het lukte.

Breder platform

Aleman geeft voor dit resultaat ook graag de credits aan de gemeente Goeree-Overflakkee voor de onderlinge contacten (hij noemt in het bijzonder projectmedewerker Kees Mastenbroek en juridisch beleidsmedewerker Bart de Kuijper) die mede hebben geleid tot het toekennen van de subsidie. Hij had overigens graag nog een breder platform opgezet want er zijn nog meerdere gebieden die populair gezegd wel een opknapbeurt kunnen gebruiken.

Nog een ton resteert

Maar wie weet. Want al is de huidige subsidieregeling (2019) eenmalig, er is nog een budget van honderdduizend euro resterend. Belangstellenden kunnen zich wenden tot de gemeente en informatie vinden op de website aan welke voorwaarden men moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor gelden uit de subsidiepot. Daarvoor een schriftelijke aanvraag indienen en er onder andere rekening mee houden dat de subsidie alleen toegekend kan worden als er een omgevingsvergunning is verleend voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Je moet gedreven zijn. Oog hebben voor de prachtige natuur. Facturen indienen op basis van gemaakte kosten en dat met de wetenschap dat de subsidie de helft van deze geregistreerde kosten dekt. Informatief contact met Maatschap Aleman zal stellig ook verduidelijking en toelichting geven.

Toelichting

Om aanspraak op subsidie (2019) te kunnen maken dient het onderhoud door minimaal twee gezamenlijke eigenaren te worden uitgevoerd. Een bredere samenwerking wordt beloond met een hogere subsidie. Hoeveel geld er naar welk initiatief voor onderhouds- en herstelkosten gaat is afhankelijk van uit hoeveel personen het collectief bestaat dat de werkzaamheden uitvoert of laat uitvoeren. Het maximum toe te kennen subsidiebedrag, varieert van € 12.500 (bij vier of minder eigenaren die een collectief vormen) tot € 50.000 (bij negen of meer eigenaren).