Afbeelding
Foto:

'Corrie' – reis door het leven en werk van de zwerfster voor God

Wie wil kan er aanschuiven voor een rondleiding en zal versteld staan van de rijke historie die dit pand met haar voormalige bewoners herbergt. Horlogemaakster Corrie (1892-1983), bekend geworden als 'zwerfster voor God', woonde en werkte hier met haar familie tot ze in 1944 bij een inval in het huis gevangen werden genomen. Corrie en haar zus Betsie kwamen uiteindelijk in concentratiekamp Ravensbruck terecht waar Betsie op 59-jarige leeftijd overleed. Corrie werd als door een wonder vrijgelaten. De glossy Corrie neemt de lezer mee op reis door het leven en werk van Corrie ten Boom en haar familie.

Joodse volk

Vanouds voelde het gezin zich sterk betrokken bij het Joodse volk. Halverwege de negentiende eeuw startte de grootvader van Corrie, Willem ten Boom (1816-1891), mede geïnspireerd door het gedachtengoed van onder meer Nicolaas Beets en Isaac da Costa een gebedskring voor het Joodse volk. Het gelovige gezin was ook sociaal sterk bewogen, getuige de betrokkenheid van vader Willem op diverse sociale en maatschappelijke zaken en het vele kinderwerk dat Corrie en haar zus Betsie in de stad deden. Ook stond de deur van de BéJé, de afkorting voor het huis aan de Barteljorisstraat, altijd open voor wie een luisterend oor of een tijdje onderdak nodig had.

Het was dan ook niet meer dan een logisch voor vader Willem en zijn dochters Corrie en Betsie dat ze hun huis tijdens de Tweede Wereldoorlog open stelden voor iedereen die onderdak of een schuilplaats nodig had.

Corrie4kids

Het magazine geeft een schat aan informatie over het leven en werk van Corrie en haar familie. Denk aan een stamboom van de familie, een tijdlijn van alle belangrijke gebeurtenissen en een fotoalbum. Daarnaast een overzicht van haar zendingswerk en reizen over de hele wereld.

Diverse mensen die haar gekend hebben vertellen hoe de contacten met Corrie hen inspireerden. Zo komt onder meer voormalig EO-presentator Jan van den Bosch aan het woord, evenals Henk Binnendijk en vertelt ds. Vreugdenhil wat hem aanspreekt in het werk van Corrie ten Boom. Een radiotoespraak, plattegrond van de BéJé, Corrie4Kids, en een verdiepend artikel met zeven redenen om voor Israël te kiezen zijn zomaar een greep uit het uitgebreide aanbod van artikelen in het tijdschrift.

Altijd een keuze

De reis door het leven van Corrie is nog niet ten einde. Nog steeds spreekt ze door boeken, films en radiotoespraken tot mensen over de hele wereld. De boodschap van genade en vergeving is de kern van wat Corrie door wil geven aan de mensen die ze ontmoette. Ondanks de verliezen die ze leed en de bitterheid die hierdoor op de loer lagen koos ze ervoor de gevoelens van bitterheid niet te koesteren maar te vergeven. Zoals ze de kampbewaker uit Ravensbrück tijdens een ontmoeting kort na de oorlog kon vergeven.

En, zoals directeur Frits Nieuwstraten, directeur van het Corrie ten Boomhuis in het voorwoord zegt: 'De geschiedenis van de familie Ten Boom leert ons dat ook in een wereld van totaal moreel verval het voor iedereen mogelijk is de keuze te maken om in opstand te komen tegen destructieve krachten van antisemitisme en racisme.'