Afbeelding
Foto:

Schaamte

Er was weinig keus voor ons: we konden thuisblijven of met de trein gaan, maar dit laatste zou twee dagen sporen kosten en dat zal waarschijnlijk ook wel belastend zijn voor het milieu, maar bij een volgende reis zullen we toch maar eens over een treinreis na moeten denken. Nu ik er toch over nadenk zijn er wel meer dingen waarvoor wat schaamte zeker zal passen als het over ons milieubewustzijn gaat.

'Tussen mijn oren' ben ik best wel duurzaam bezig, maar de praktijk blijft weerbarstig. Daar komt bij dat ik op dit terrein vind dat anderen zich vooral moeten schamen. Dat vind ik vooral als ik het vele overbodige plastic zie dat we dagelijks in het huishouden weggooien. Voorbeelden hoef ik niet te geven. 'De fabrikanten zouden zich moeten schamen', denk ik dan als ik weer een zak vol plastic in de 'Kliko' mik. Oké, ik schaam me ook wel een beetje dat ik het plastic niet aan het eind van de straat in de daarvoor bestemde container breng.

Verder schaam ik me ook als ik de auto neem naar de supermarkt die net zover verwijderd is als de plastic-container. Omdat ik gezond en milieubewust wil leven heb ik een goede fiets aangeschaft. Maar regelmatig schaam ik me als ik toch de auto pak voor kleine ritjes. Schaamte is er ook als ik elke dag vlees eet. Eén of twee dagen vleesloos kan toch ook, zo weet ik… Hier geldt voor mij ook dat de theorie gemakkelijker is dan de praktijk. Schaamteloos leven is daarom voor mij nog ver weg. Als u dit leest ben ik waarschijnlijk in Oekraïne waar ik een hulpverleningsproject bezoek. Vast en zeker ga ik me bij terugkomst ook weer schamen, maar dan weer voor andere zaken.