Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Onschuldig vuurwerk en kwalijke brandstichting in Nieuwjaarsnacht

Van de miljoenen guldens die in de Nieuwjaarsnacht aan vuurwerk in de lucht zijn geknald. heeft Flakkee zijn portie meegeschoten. Overigens is dat traditionele geknetter al wel geaccepteerd maar veel kwalijker is de - waarschijnlijke - brandstichting in schuren in Ouddorp en Ooltgensplaat met een kapitale schade als gevolg.

In Nieuwe-Tonge is het ditmaal het rumoerigst geweest. De politieman die daar een oogje in het zeil hield zag zich rond half één genoodzaakt assistentie op te roepen omdat de zaak volledig uit de hand ging lopen.
Nieuwe-Tonge's jeugd was op de zgn. "Hoogte" aan het stoken gegaan waarop de brandweer uitrukte om de brand te blussen. Dat is kennelijk wat ontactisch gegaan met als gevolg dat er tussen jeugd en brandweer al snel een handgemeen ontstond. De brandweer, waarvan sommige leden al rake klappen te incasseren hadden gekregen, ging het publiek daarop te lijf met waterstralen met een druk van zo'n 10 atmosfeer.
De politionele assistentie die vanuit Middelharnis arriveerde was vergezeld van dhr. M. Peekstok, ondercommandant van Middelharnis' brandweer. Dhr. Peekstok beval het korps snel in te rukken. De politie heeft met getrokken gummistokken de rumoerige jeugd verspreid. Later is er opnieuw gestookt en moest de brandweer er weer aan te pas komen. Dat gebeurde onder politiebegeleiding.
In Ouddorp werd rond kwart voor één de brandweer gebeld voor een brand in de schuur van het zgn. ,,Blauwe Huus". In de schuur, eigendom van de Gebrs. Hameeteman, stonden een landbouwtrekker, een wagen en landbouwwerktuigen. Ook was er een flinke partij stro in opgeslagen. De brandweer was tot 6 uur in de morgen bezig het vuur te smoren. De schuur is geheel in vlammen opgegaan en de machnies zijn goeddeels onherstelbaar beschadigd; ze waren niet verzekerd.
De oorzaak van de brand is niet bekend. Met brandstichting wordt - gezien de plaats waar de brand begon - ernstig rekening gehouden. Er kan evenwel ook sprake zijn van 'verdwaald' vuurwerk.

Uit de krant van 1975.