Afbeelding
Foto:

Openbaring begrijpen

Al betekent het wordt Openbaring: onthulling, toch wordt dit niet altijd als zodanig ervaren. Vaak lopen de lezers vast in deze apocalyptische profetie. We moeten beseffen dat het boek Openbaring niet geschreven is voor theologen. De apostel Johannes schreef deze uitgebreide brief in eerste instantie voor zijn gemeenteleden in Klein-Azië. Wat ontvingen ze in dit Bijbelboek? Woorden van troost, hoop en blijdschap. Zo moeten we Openbaring ook lezen: door de ogen van eenvoudige gemeenteleden. Ook in dit laatste Bijbelboek schittert de macht en heerlijkheid van Koning Jezus. En wie nog niet bij Jezus hoort? Op de meest indringende manier worden zij gewaarschuwd: De tijd is nabij. Bekeert u. Anderzijds is het een boek van bemoediging, volharding en troost voor wie Hem liefheeft. Dit boek 'Openbaring begrijpen', begint met zeven leeswijzers. Ook zijn aan de hoofdstukken over de inhoud van Openbaring gespreksvragen toegevoegd, zodat het boek ook goed bruikbaar is voor Bijbelkringen en andere gespreksgroepen.

Met welke leeswijzers begint dit boek? Maak het niet te moeilijk; Houd het doel voor ogen; Begin bij het begin; Weet waar je bent; Stap in de wereld van symbolen; Gebruik de hele Bijbel; Lees biddend.

De schrijver heeft gebruik gemaakt van het boek van prof. dr. William Hendriksen (1900 – 1982) . Hij schrijft hier over: dit boekje was voor mij een Openbaring. Het heet: Visioenen der Voleinding. Steef Post geeft op de pagina's 11 t/m 14 een korte levensloop van Hendriksen. Daarnaast geeft de schrijver enkele verklaringen door, die in het spoor van Hendriksen zijn gegaan: Lloyd Jones, R. van Kooten, A. Th. Vergunst en W. Visscher en het commentaar van Richard D. Phillips, Revalation. Post besluit dit gedeelte met de volgende uitspraak: 'Het is een verademing om deze boeken te lezen en vanuit deze inzichten te luisteren naar wat de Openbaring aan ons in de 21 eeuw te zeggen heeft. En dat juist tegenover de speculatieve verklaringen, die allerwege verschenen zijn en nog verschijnen. Laten we dicht bij de Schrift blijven. Het is de verdienste van Steef Post dat hij ons meeneemt om dit Bijbelboek op een evenwichtige wijze te benaderen, te onderzoeker en met elkaar te bespreken. Zeer hartelijk aanbevolen.