Afbeelding
Foto:

Augustinus, van zoeker naar voorbeeld

Zelf leefde hij in een tijd waarin veel veranderde. Hij was een schakelaar tussen meerdere culturen. Pas in een later stadium zocht hij met ernst naar antwoorden op de wezenlijke vragen van het leven. Na verloopt van tijd werd de Bijbel, Gods Woord, steeds belangrijker voor hem. Na een lange zoektocht vond hij rust in God. In het leven van deze kerkvader zien we een ontwikkeling van zoeker naar voorbeeld. De bekendste werken van Augustinus zijn 'Belijdenissen' (Confessiones) en de stad van God. Dr. Fieret heeft deze geschriften als belangrijke bronnen gebruikt, naar de preken. Het is opmerkelijk, dat veel thema's uit het leven van Augustinus tot op de dag van vandaag bijzonder actueel zijn.

Wat is nu het onderscheid van deze beschrijving ten opzichte van veel andere biografieën over Augustinus?
Er is een duidelijke lijn te bespeuren naar het leven van vandaag. Ieder hoofdstuk begint met een actuele introductie en eindigt met vragen en stellingen. Vandaar dat Augustinus, van zoeker naar voorbeeld uitermate geschikt is met name voor (studerende) jongeren.

Dr. W. Fieret was jarenlang werkzaam in het reformatorisch voortgezet onderwijs. Als lector identiteitsontwikkeling van reformatorische jongeren aan het Hoornbeeck College publiceerde hij regelmatig over opvoeding en vorming van die doelgroep. Daarnaast verschenen van zijn hand diverse boeken en artikelen over (kerk) historische en politieke onderwerpen. In Ten geleide legt de schrijver verantwoording af van zijn werkwijze. Het is de wens van de schrijver dat het lezen en bespreken van dit boek jongeren zal helpen om evenals Augustinus te midden van allerlei veranderingen de Weg te vinden, zoals de Heere Jezus Zichzelf in het Evangelie van Johannes noemde: 'Ik ben de Weg, en de Waarheid, en het Leven' (Johannes 14:6)

In 13 hoofdstukken heeft de auteur het leven van Augustinus verwoord met telkens een spits naar onze tijd. Dan komt duidelijk naar voren dat de problemen waarmee Augustinus te maken had, terugkomen in onze tijd: zoekende student, rusteloze rector, tussen filosofie en theologie, 'daal af in uzelf', visie op seksualiteit, strijder voor de orthodoxie en apologeet van formaat. Het geheel wordt afgesloten met een notenapparaat, bronnen en literatuur.

Volwassendoop – kinderdoop (pag. 157)
… Augustinus was duidelijk van mening dat de doop kracht heeft voor het hele leven: 'Het is niet geoorloofd om te zeggen dat wat (als sacrament) gegeven is, niet gegeven is' Hoewel in de loop van de eeuwen de mening over de betekenis van de Doop veranderd is, is de visie van Augustinus wat de kinderdoop en het afwijzen van de herdoop voor het christendom betreft, van grote betekenis geweest.
Naast alle publicaties van en rondom Augustinus is dit een waardevolle aanvulling, zeker voor onze (studerende) jongeren, maar ook ouderen kunnen er hun winst mee doen.