Vuurwerk

Totale bedragen ogen al snel heel hoog en roepen dan wat verwondering op. Maar als we goed kijken valt het soms erg mee. Iets anders bij vuurwerk is de overlast en de ongelukken die er plaatsvinden. Dit jaar waren er, zo heb ik in de krant gelezen, 9300 meldingen binnen gekomen bij de politie. Het schijnt werkelijk een waar tumult te zijn met meldingen, politieoptreden, handhaving en tal van andere zaken. Ook zijn er jaarlijks steeds meer mensen die blijvende en ernstige gevolgen oplopen aan ogen en brandwonden. Ook zijn er in Arnhem twee mensen omgekomen door vuur in verband met vuurwerk. Dergelijke ongevallen lijken mij een krachtig argument om nog eens goed naar dit jaarlijkse gebeuren te kijken. Reeds eerder heb ik in de kolommen van Eilanden-Nieuws gepleit voor een verbod. En dat lijkt er langzaam aan te komen. Wat kunnen we daarover zeggen.

Laten we beginnen met de gedachte dat het wel heel laat is en dit al veel eerder had moeten gebeuren. Als er dingen niet goed gaan dan mag toch van een overheid en van politici verwacht worden dat ze er iets aan gaan doen? Ik weet wel dat er rekening met de omstandigheden moet worden gehouden, maar als keer op keer rond oud en nieuw het land in rep en roer is, er tal van vernielingen worden aangericht, mensen blijvend letsel oplopen en meer van dergelijke zaken dan lijkt het mij vanzelfsprekend dat overheden hun taak gaan verstaan. De openbare orde is een belangrijke taak van de overheid. Als die openbare orde in het gedrang komt, en daar leek het verdacht veel op doordat hulpverleners hun werk niet naar behoren konden doen, dan is ingrijpen zonder meer noodzakelijk. Gelukkig begint dat besef bij burgemeesters en lokale politici door te dringen. Het kost alleen kennelijk nog wat moeite om in Den Haag de hoofden een kant op te krijgen. Laten we hopen dat er dit jaar dan echt maatregelen worden genomen.

Laten we ook de noodzaak van een dergelijk verbod nog eens onderstrepen. Ik ga maar niet in op de enorme kwelling van het vuurwerkgeweld voor huisdieren. Honden en katten schijnen soms maanden van de kook te zijn. Ook ga ik maar niet wijzen op het feit dat dagen van te voren reeds overal knallen zijn te horen. Ook wijs ik maar niet op de enorme troep die elk jaar weer op nieuwjaarsdag de straten van ons land ontsiert. Het zou genoeg moeten zijn dat er mensen levenslang door in de problemen raken en dat er dit jaar zelfs mensen zijn omgekomen. Kijk, als er in de VS iemand wordt doodgeschoten dan weten we in Nederland precies wat ze in dat land moeten doen. Ze zouden het bezit en gebruik van wapens moeten verbieden. Dat zou kunnen zijn, maar laten we in dit land nu eerst zelf maar eens orde op zaken stellen. Dan hoeven we niet anderen te verwijten dat ze kennelijk in onze ogen te weinig doen voor de veiligheid van onze burgers. Het is toch niet te vatten dat we al jaren weten hoe verkeerd vuurwerk is en dat we er nog steeds gewoon mee doorgaan. Het wordt tijd dat we eens normaal gaan nadenken en de jaarwisseling op een wat andere wijze gestalte geven dan met het afsteken van vuurwerk. Het is genoeg geweest. Laat het gezonde verstand eens werken. We zullen zien wat er Deo volente volgend jaar van de goede voornemens is overgebleven.