Afbeelding
Foto:

Kies een niet-populaire studie

Op de arbeidsmarkt is momenteel veel vraag naar mbo'ers met specifieke kennis en vaardigheden. Maar ongeveer de helft van de mbo'ers gaat verder met studeren na het afronden van een mbo-opleiding. De meeste kans op werk biedt de bouwsector. Ondanks de stikstofperikelen is de kans op werk daar het grootst.

Pianotechnicus

Ook bij defensie en politie is er nog steeds een tekort aan personeel.
Volgens de keuzegids kiezen middelbare scholieren niet zo snel voor een specifieke opleiding met goede baankansen. Bijvoorbeeld de opleiding tot schoenmaker of pianotechnicus. Het opleidingscluster ambachtelijke techniek kent de laagste instroom, daarna volgen voeding & vers, infrastructuur en scheepvaart.

Meer dan genoeg werk

Daar staat tegenover dat de baankansen kleiner zijn voor populaire studies, zoals pedagogisch werk, ICT en commerciƫle dienstverlening. De conclusie is dat er meer dan genoeg werk is voor mbo'ers, zeker als er wordt gekozen voor een niet populaire, specifieke studie.

Hoogste en laagste uurloon

Het hoogste uurloon valt voor mbo'ers te verdienen in de procestechniek. Daar verdient men anderhalf jaar na het afstuderen zo'n 18 euro per uur. Daarna volgend de verpleging en verzorging. Het minst verdienen de kappers, verkopers en schoonheidsverzorgers. Hun uurloon is gemiddeld acht euro.