Weercolumn: Tot 20 januari weinig verandering

Op dit moment is januari ruim 2 graden te mild en het belooft nog wat zachter te worden. De belangrijkste langetermijnprognoses geven volstrekt geen winterse perspectieven aan tot na de eerste helft van deze louwmaand. Het is nogal prematuur om de maand die amper tien dagen oud is, nu al op te geven betreffende het optreden van winterkou. Maar huidige weerkaartontwikkelingen geven evenwel geen sprankje hoop op wat winters weer.

Telkens blijft koude lucht vanuit Amerika uitstromen richting Newfoundland en in die regionen ontstaan dan steeds actieve depressies die uiteindelijk naar West-Europa koersen. Regen en wind zijn dan de bekende weersverschijnselen die ons land zo kenmerken in de winter. Mocht zich een mutatie gaan voordoen naar een ander weerpatroon, zou dat gedurende de derde decade kunnen zijn. De kalenderwinter duurt officieel nog een week of zeven. De kans dat we in die bijna twee maanden nog een keer sneeuw en ijs gaan zien is best groot.

Wisselvallig en zacht weer blijft het tenminste de komende tien dagen nog. Vooral op de donderdag regende het enige tijd flink door op de Eilanden met zo'n 10 millimeter water. Zo nu en dan zijn er ook betere dagen met flink wat zon, maar de sombere, zonloze momenten overheersen dikwijls. De zaterdag geeft wat beter weer op de Eilanden met de zon erbij. Nieuwe regenimpulsen zullen zich vooral weer gaan voordoen in de nieuwe week en wel vanaf dinsdag. Zo nu en dan trekt de wind flink aan in de buurt van die storingen.

Rond 20 januari zou zich voorzichtig wat verandering kunnen gaan voltrekken. Iets meer invloed van hoge druk via onze omgeving naar het noorden zou de atmosfeer kunnen laten afkoelen. Waarschijnlijk is het een tijdelijke zaak van die afname in temperatuur, maar wellicht luidt die ontwikkeling toch een ander weerpatroon in. Velen wensen nog wel wat winterweer verneem ik uit het veld. Men heeft eigenlijk wel tabak van wolken, wind en regen.