Afbeelding
Foto:

Een hedendaagse gelijkenis: De Bagageman

David is een gedreven zakenman die zijn baan wil redden door op het hoofdkantoor een belangrijke presentatie te geven. Gillian, moeder van drie kinderen, gaat een paar dagen bij haar zus logeren, en ziet daar als een berg tegenop. De chaotische Gillian voelt zich al haar hele leven verbleken bij haar perfect georganiseerde zus. Michael droomt van een toekomst als kunstenaar maar voelt zich gedwongen de droom van zijn vader vervullen. Bij aankomst op hun bestemming nemen de drie de verkeerde koffer vanaf de bagageband mee. Een vergissing die verstrekkende gevolgen zal hebben.

Spiegel

Van de vliegmaatschappij krijgen ze de instructie om hun koffer op te halen op een wonderlijke plek. Daar aangekomen ontmoeten ze de Bagageman. Hij houdt hen een spiegel voor. Ze ontdekken dat er veel meer in hun koffer zit dan ze ooit voor mogelijk hielden. David, Gillian en Michael dragen een last die veel zwaarder is dan de spullen in hun koffer. Gillian voelt zich minderwaardig ten opzichte van haar perfecte zus. Michael wil zijn vader gelukkig proberen te maken door zijn eigen toekomst opzij te zetten en David kampt met eerzucht die gepaard gaat met boosheid.

De Bagageman houdt hen de spiegel voor waarna de drie hun weg vervolgen als een lichter mens. 'We hebben allemaal bagage. Sommige bagage hebben we zelf ingepakt en dragen we met plezier. Sommige bagage is voor ons ingepakt en we dragen die om iemand een gunst te bewijzen of uit verantwoordelijkheidsbesef. En sommige bagage is erin gepropt zonder dat we ervan wisten. Maar hoe de bagage er ook in gekomen is, we voelen toch het gewicht.' (p.113).

Hoge verwachtingen

Een vlot geschreven levensecht verhaal over drie totaal verschillende mensen die worstelen met hun zelfbeeld en de (hoge) verwachtingen van zichzelf en anderen. De lasten die we soms ongemerkt meedragen worden door de Bagageman op een liefdevolle wijze onder de aandacht gebracht.

'De Bagageman' daagt uit om na te denken over de lasten die we bewust of onbewust met ons mee dragen en door welke spiegel we kijken naar onszelf en de wereld om ons heen. Welke keuzes maken we hierin bewust of onbewust?

Mooi dat de schrijver het alledaagse met het geestelijke op een subtiele manier weet te verbinden. Hierdoor leest het verhaal inderdaad als een moderne gelijkenis.

Aansluitend biedt het boek een ruime hoeveelheid gespreksvragen, gerangschikt per hoofdstuk.