Afbeelding
Foto:

Groeiende gemeente staat voor complexe uitdagingen

Politie, brandweer, ondernemers en o.a. vertegenwoordigers van verenigingen, instellingen en organisaties, inwoners en natuurlijk college- en een groot aantal gemeenteraadsleden. Zij maakten allen hun opwachting. Op de grens van een nieuw decennium, terugkijkend op het voorbije jaar en op de ontwikkelingen die eilandelijk aan de orde zijn en komen in 2020. Goeree-Overflakkee is volop in beweging gaf eerste burger Ada Grootenboer aan." Er wordt hard gewerkt en er is sprake van kwalitatieve groei. Een mooie mijlpaal is dat de gemeente inmiddels 50.000 inwoners telt. En als de groei doorzet dan zal dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 resulteren in een grotere volksvertegenwoordiging: De gemeenteraad gaat dan van 29 naar 31 zetels.

Regio Deal        

"Als gemeente werken we steeds intensiever samen met onze buurgemeenten en andere gemeenten in onze regio. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Regio Deal van de zes gemeenten op de eilanden Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee die de gemeenten in november aanboden bij het Rijk. In zo'n Regio Deal werken Rijk en regio samen aan gebiedsgerichte opgaven om de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen, veiligheid en onderwijs te vergroten. Een hechtere samenwerking is noodzakelijk om de aantrekkelijkheid en de economische en sociale vitaliteit van de Zuid-Hollandse Delta te versterken. Doordat de kansen en uitdagingen van onze drie eilanden erg op elkaar lijken, is samenwerken kansrijk en efficiƫnt. Spannend wordt afgewacht of het Rijk die samenwerking wil onderschrijven.

Keurmerk                

Er zijn meer mooie resultaten, zoals de bouw van de Beroepscampus. Sinds afgelopen jaar beschikken alle bedrijventerreinen en winkelgebieden over het Keurmerk Veilig Ondernemen. Het is uniek dat een hele gemeente dat keurmerk krijgt. De knoop voor sneller internet in de buitengebieden is gelukkig doorgehakt en na jaren intensief overleg zijn er afspraken om de N59 veiliger te maken. De gemeente zet zich met haar samenwerkingspartners in op het gebied van duurzaamheid. Het mobiele gemeenteloket, de GO-bus en vele andere gemeentelijke voertuigen rijden volledig elektrisch. Duurzaamheid in de ruimste zin van het woord, vraagt ook dat we soms minder populaire maatregelen moeten nemen. In sommige kernen op Goeree-Overflakkee zijn al stappen in de goede richting gemaakt. Als we ons met zijn allen inzetten voor een duurzaam en klimaatbestendig eiland dan moeten we consequent zijn en verstandige keuzes maken".

Waardering

Burgemeester Grootenboer sprak haar waardering uit voor de organisaties in de kernen van herdenkingen zoals de Watersnoodramp en de 4e mei. Voor de talloze vrijwilligers die belangeloos zich inzetten voor de samenleving. Zonder uw niet aflatende inzet voor uw medemens, uw kern of uw vereniging of andere vrijwilligersorganisatie zou het leven van velen op Goeree-Overflakkee een stuk minder aangenaam zijn. Das geldt ook voor de vele mantelzorgers die de taak op zich hebben genomen om te zorgen voor een familielid, een vriend of vriendin of een dorpsgenoot. Een verzorging die uit liefde ontstaat, maar in veel gevallen geen vrijblijvendheid kent en soms 24 uur per dag doorgaat. En natuurlijk dankwoorden voor inzet van de buitendienst en de hulpdiensten.

Aanspreken

De politiemensen, de mensen van de ambulancedienst en onze brandweer en de mensen van de Reddingsbrigade en van de KNRM. Bij nacht en ontij bent u beschikbaar om te helpen. U staat klaar wanneer wij slapen of feestvieren en u zet zich soms met gevaar voor eigen leven in voor onze veiligheid. Een deel van u doet dat zelfs vrijwillig. Ik ben groot voorstander van de nieuwe wet die het hinderen van hulpverleners zwaarder bestraft. Hiermee ontstaan wettelijke handvatten om de mensen aan te pakken die hulpverleners bedreigen en het werken onmogelijk maken. Het is echt te gek voor woorden en onacceptabel dat dat gebeurt. Ook weer op oudejaarsdag op ons eiland was er bij vuurwerkincidenten met jongeren sprake van een grimmige sfeer en bedreigingen richting boa's, brandweer en politie. Ik roep ouders/verzorgers op om hun kinderen daarop aan te spreken en hen mee te geven dat je respect hebt voor hulpverleners en hen ongestoord hun werk laat doen in het belang van ieders veiligheid," stelde de burgemeester.

Uitdagingen

"Onze gemeente staat complexe uitdagingen te wachten. Daarbij is samenwerking noodzakelijk. Duurzaamheid lijkt daarin de rode draad te vormen. De opgaven die te maken met het beperken van CO2-uitstoot, de aanwezigheid van PFAS in de bodem, hebben in heel Nederland, dus ook op Goeree-Overflakkee grote gevolgen. Terwijl de opgave om windturbines te plaatsen voortvarend wordt opgepakt, staat de energietransitie voor de deur. Dat kost de rijksoverheid, de provincie, de gemeente en de samenwerkingspartners hoofdbrekens. In de toekomst van het aardgas af is geen makkelijke opgave. Het is dan mooi te zien dat we bijvoorbeeld in Stad aan 't Haringvliet samen met inwoners en ander partijen kansrijke opties ten aanzien van waterstof onderzoeken".

Dialoogavonden

Dit jaar zal de gemeente Goeree-Overflakkee meer ruimte bieden aan inwoners en ondernemers voor een goed gesprek en voor participatie. Voor het samenwerken tussen overheid / overheden en samenleving. Samen zoeken naar oplossingen voor vraagstukken. Hiervoor zullen interactieve dialoogavonden worden gehouden. Maak vooral gebruik van deze ruimte, stimuleerde burgemeester Grootenboer.