De met paars gearceerde gebieden langs de rand van het eiland stromen gemiddeld één keer per tien jaar onder water. Dit zijn gebeurtenissen die meerdere keren in een mensenleven kunnen voorkomen.
De met paars gearceerde gebieden langs de rand van het eiland stromen gemiddeld één keer per tien jaar onder water. Dit zijn gebeurtenissen die meerdere keren in een mensenleven kunnen voorkomen. Foto: Gebruiker

Kans op overstroming in kaart

De overstromingskaarten zijn vernieuwd omdat meer informatie beschikbaar is gekomen, bijvoorbeeld over de sterkte van de waterkeringen die laag Nederland tegen overstromingen beschermen. Het is ook een gevolg van de Europese afspraak uit 2007 dat Europese lidstaten kaarten maken van gebieden waar overstromingsrisico's significant kunnen zijn en deze ook elke 6 jaar actualiseren. De provincies hebben de kaarten gemaakt in goede samenwerking met waterschappen, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De kaarten worden gebruikt in (inter)nationaal overleg en voor nationaal én grensoverschrijdend beheer van overstromingsrisico's. Nederland heeft als deltaland, waar Europese rivieren naartoe stromen, belang bij Europese afspraken. Wat bovenstrooms gebeurt, kan gevolgen hebben voor de situatie benedenstrooms. Ook gebruiken overheden de kaarten voor het actualiseren van plannen om gevolgen van overstromingen en de kans daarop te verminderen.

De kaarten tonen alle mogelijke overstromingen met een bepaalde kans op voorkomen. Dat kan de indruk geven dat alle gebieden tegelijkertijd overstromen, maar dat zal niet gebeuren. De ene keer overstroomt het ene gebied een andere keer het andere, dat is van tevoren niet te zeggen.

De kans dat de paarse gebieden op deze kaart overstromen is ongeveer eens per duizend jaar. Het gaat dan om gebeurtenissen waarvan de kans ongeveer 10% is om in een mensenleven mee te maken.
Deze gebieden hebben de kans van één overstroming per 100 jaar. Het gaat om een gebeurtenissen die mogelijk één keer in een mensenleven kunnen voorkomen.