De drie bibliotheekmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het najaarsprogramma: Van achter naar voren:  Gerdie Schellevis, Lindsay Pelt en Cris Vaudo.
De drie bibliotheekmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het najaarsprogramma: Van achter naar voren: Gerdie Schellevis, Lindsay Pelt en Cris Vaudo. foto: PR

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta presenteert een inspirerend najaarsprogramma  

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een afwisselend en inspirerend programma voor jong en oud. Dat is wat de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta (BZHD) haar leden de komende maanden wil gaan bieden in de diverse vestigingen in het werkgebied Goeree-Overflakkee ,Voorne-Putten en Rozenburg. Zowel voor peuters als senioren en alle leeftijden daar tussenin is wel iets leuks te doen. Van iPadcafé tot KoffiePLUS-ochtend, van workshop tot film: er is werkelijk voor iedereen een activiteit te vinden. De bibliotheek bruist als nooit tevoren.

Door Dorien Kickert

Gerdie Schellevis, regiomanager van de BZHD, is bijzonder enthousiast over het programma dat voor de maanden september, oktober en november is opgesteld. Met veel plezier geeft zij een toelichting op enige activiteiten, die plaatsvinden in de diverse vestigingen op de Zuid-Hollandse eilanden. "Wij hebben deze activiteiten gepland in het kader van cultuur, educatie en leesbevordering, de zaken waar de bibliotheek zo sterk in is. Boeken komen natuurlijk op de allereerste plaats, dat is onze kernactiviteit, maar daarnaast is de bibliotheek een belangrijke ontmoetingsplaats voor jong en oud." De Vereniging van Openbare Bibliotheken benadrukt deze laatste functie in de onlangs verschenen branchestrategie voor bibliotheken, waaraan onder meer Harry van der Klink, directeur van BZHD, heeft bijgedragen. Hierin worden als kernfuncties van de bibliotheek: lezen, leren en informeren benoemd, ondersteunend aan cultuur en ontmoeting. Om deze kernfuncties goed te kunnen uitvoeren wordt steeds meer aangestuurd op samenwerking met andere partijen. "Nu de subsidies steeds minder worden is dat een van de manieren waarmee bibliotheken kunnen overleven: door samen te werken met andere partijen, zowel op cultureel vlak als op commercieel gebied. Voor onze bibliotheek is dat bijvoorbeeld de samenwerking met het Diekhuus in Middelharnis en Theater de Twee Hondjes in Hellevoetsluis, maar ook het concept met de Rabobank, dat hier in Ouddorp nog steeds uitstekend werkt," aldus Gerdie Schellevis.

Hoogtepunten

Graag wil zij een aantal bijzondere activiteiten nader in het zonnetje zetten. In de eerste plaats noemt zij de Boek & Filmavonden. Ooit begonnen in Ouddorp heeft dit concept zich nu ook uitgebreid tot andere vestigingen in het werkgebied. "Het gaat om boeken die zijn verfilmd. Drie weken van tevoren kan het betreffende boek worden opgehaald in de vestiging waar de film zal worden vertoond, zodat je alvast weet waar de film over gaat. Er is altijd veel belangstelling voor deze filmavonden, dus reserveren is aan te raden. Bovendien wordt in Ouddorp in 'de Overkant' iedere derde woensdag van de maand een filmhuisfilm gedraaid, in samenwerking met de bibliotheek."

Dan is er het hoofdstuk Educatie. Niet alleen voor peuters tijdens de gezellige peuterochtenden, waar zij samen met hun ouders de bibliotheek kunnen ontdekken. Educatie betreft bijvoorbeeld ook de mensen die zich willen verdiepen in de wereld van de social media en gebruik van tablets. "De maandelijkse iPadcafés zijn een geweldig succes. Ze lopen als een trein en worden druk bezocht. De sfeer is ongedwongen. Er wordt geen les gegeven, de mensen leren van elkaar en geven elkaar tips. In Ouddorp bezoeken steeds meer vakantiegangers deze avonden, erg leuk!" Een speciale uitvoering hiervan is het iPadcafé Xtra, waarin diverse fotografie-apps zullen worden behandeld. Daarnaast wordt een cursus van 10 weken gehouden, getiteld 7dingen.nl, waarin zaken als een weblog maken, het gebruik van Twitter en Facebook, privacy e.d. aan de orde komen. "Bedoeld voor 40+ ers, maar bijvoorbeeld ook voor ouders die hun kinderen willen blijven begrijpen. In Middelharnis en Hellevoetsluis komt daarom bovendien een speciale Facebookcursus," vertelt Gerdie.

Landelijk

Naast deze regionale activiteiten sluit de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta aan bij de landelijke thema's, zoals de Kinderboekenweek, Nederland Leest en de Fotoweek. Heel Nederland leest in de maand november het boek 'Erik of het klein insectenboek' van Godfried Bomans. Leden van de bibliotheek kunnen in die maand gratis een exemplaar afhalen in de bibliotheek. "Wij haken hierop in door o.a. een excursie aan te bieden naar Museum Naturalis in Leiden. Verder worden er lezingen gehouden over insecten in de bibliotheek van Hellevoetsluis, onder meer over insecten als voedsel. Vast erg interessant," griezelt Gerdie bij het vooruitzicht. Op Goeree-Overflakkee vindt op 23 november in het Diekhuus in Middelharnis de themaavond van Nederland Leest plaats, in samenwerking met fotoclub De Rarekiek, de muziekschool GO en stichting Fier. Het thema van deze avond is 'avondje Bomans'.
Tot slot wil Gerdie nog wijzen op de Fotoweek.
De landelijke Fotoweek wordt gehouden van 20 tot en met 29 september. Tien dagen lang worden allerlei fotoactiviteiten georganiseerd, zoals een gratis fotoshoot en een workshop on-line fotoboek maken met Albelli. "Het leukste van de Fotoweek vind ik zelf de middagen 'Apies kijken' die zowel in Ouddorp, als in Middelharnis en Oude Tonge worden gehouden. Iedereen wordt uitgenodigd om eigen oude foto's mee te nemen en erover te vertellen. Jan Both van het Streekarchief GO houdt een presentatie en tot slot volgt de vertoning van de film "Alleman" van Bert Haanstra. Fantastisch hoe actueel die film nog steeds is!"

Het programma voor de komende drie maanden is te vinden in de najaarsfolder van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, te downloaden via de website www.bzhd.nl of af te halen bij alle aangesloten vestigingen. Eind van het jaar verschijnt een nieuwe folder met het programma voor de volgende drie maanden.