Waarnemend burgemeester Corstiaan Kleywegt. (Foto: Gemeente Goeree-Oveflakkee)
Waarnemend burgemeester Corstiaan Kleywegt. (Foto: Gemeente Goeree-Oveflakkee) foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt :

"Ik had deze periode niet willen missen"

Donderdag afscheid in gemeenteraad Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdag 29 augustus wordt in de gemeenteraad afscheid genomen van waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt. Nog twee dagen te gaan en afrondend met een ludieke happening op 3 september in het stadje Goedereede waar zoals gemeld op de speelzolder van de Goereese toren, beiaardier Jan Bezuijen het carillon bespeelt en vervolgens Kleijwegt en de nieuwe eerste burger, Ada Grootenboer-Dubbelman, met het luiden van de klok op symbolische wijze het wisselen van "de wacht" laten horen. Acht maanden keihard werken in een startende gemeente waar zes organisaties, waaronder vier zelfstandige gemeenten, tot eenheid moesten worden gevormd. Corstiaan Kleijwegt (66) kijkt terug.

Door Jaap Ruizeveld

"Ik ben blij dat ik in december vorig jaar volmondig 'ja' heb gezegd op de vraag van de Commissaris van de Koning(in) of ik als waarnemend burgemeester, in een afgebakende periode van 8 maanden, leiding wilde geven aan de start van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Vereerd door dit verzoek enerzijds en me gesteund wetend van unaniem uitgesproken support vanuit de vertrouwenscommissie uit de raad anderzijds. Vanaf het begin is in goed samenspel tussen college en raad de omvangrijke opgave aangepakt. Niet gemakkelijk omdat, komend vanuit kleinere eenheden met eigen gemeentelijk perspectief, doorgeschakeld moest worden naar een grotere eenheid. Zonder versnippering. Naar een eilandelijke gemeente met 48.000 inwoners en met een gebiedsgrootte die in ons land hoog scoort", zegt Corstiaan Kleijwegt.

Vertrouwen

"Het is gelukt om al in de nu af te sluiten periode een stevige vertrouwensbasis te leggen. Ik heb echt geen weerstanden ontmoet. Het waren meegaande uitingen. De gemeente Goeree-Overflakkee staat stevig op de kaart. Het is inmiddels een begrip geworden. Wij zijn op de goede weg om dit uit te bouwen. Met openheid, transparant handelen en eerlijkheid als kenmerken van het beleid. Alles kan niet van de ene maand op de andere worden gewijzigd. Zaken vergen tijd, voorbereiding en er zijn te volgen procedures. Wij zetten krachtig in op belangrijke dossiers, de economische agenda, recreatie en infrastructuur. Binnen de eigen gemeente is veel energie gestoken in het contact overheid - burger. Om service en dienstverlening aan de klant op een hoger peil te plaatsen. Wij zijn er echter nog niet, maar wel op de goede weg"

Openheid

" Ik heb op kennismakingsbijeenkomsten met de inwoners de processen toegelicht. Eerlijk verteld waarom - zeker bij de startfase - tekortkomingen in service en dienstverlening nauwelijks te vermijden waren. Hen uitgenodigd en dat gold en geldt ook voor de ondernemers / het bedrijfsleven met hun vragen en opmerkingen naar ons toe te komen. Wij kunnen samenwerken bij de uitbouw van de gemeente Goeree-Overflakkee. In openheid met elkaar van gedachten wisselen. Aangevend dat het bestuur er is voor de bevolking en dat men op het bestuur kan rekenen en vertrouwen", geeft Kleijwegt aan.

Financieel

" Wij maken met elkaar landelijk - financieel en economisch - een moeilijke fase door. Dat raakt ook onze gemeente. Wij staan voor flinke financiële opgaven. Krijgen er taken bij en hebben onze eigen onderwerpen. Bij een van de eerste vergaderingen dit jaar werd een begrotingstekort gemeld van 5 miljoen euro in 2016. Op dat moment waren nog niet alle documenten uit de voormalige gemeenten verwerkt. Ik vond het heel vervelend vrij snel daarna te horen dat dit tekort verder opliep naar 12 miljoen euro. Met discipline en controle ben ik er overigens van overtuigd dat de gemeente Goeree-Overflakkee op de vastgestelde termijn een sluitende meerjarenbegroting zal kunnen presenteren".

Statement

" De tijd is omgevlogen. Ik herinner me dat ik begin december 2012 bericht kreeg dat ik het waarnemend burgemeesterschap op mij mocht nemen. Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling gekomen. Direct al op 2 januari. De Nieuwjaarsbijeenkomst voor het personeel waar velen elkaar voor het eerst troffen. De eerste raadsbijeenkomst, de installatie en het vaststellen van een groot aantal verordeningen die noodzakelijk waren bij de start van de nieuwe gemeente en ook die dag - in de avonduren – de massaal bezochte receptie voor de burgerij. Mijn aandacht was er op gericht het bestuur dichtbij de mensen te brengen. Oude structuren te laten vervagen en de 60 kilometer brede gemeente in drie gebiedsdelen, west, oost en midden te projecteren en te bezoeken. Dat is vertaald in kennismakingsbezoeken aan de burgerij. Met rondritten waarbij de raadsleden informatie kregen over ontwikkelingen die tot voor kort buiten hun beoordelingsgrenzen lagen.

Spontaniteit

" Ik heb op die bijeenkomsten de eilanders ontmoet. In hun spontaniteit, ook met hun kritische signalen. De cultuur extra leren kennen. Daar is het uiteraard niet bij gebleven. De contacten zijn verbreed en geïntensiveerd. Ik heb getracht als waarnemend burgemeester tussen de inwoners te staan. Te delen in vreugdevolle momenten maar er ook te zijn wanneer er sprake was van verdriet en leed, zoals bij de Watersnood-herdenkingsplechtigheden. Zestig jaar na deze ramp is het voor velen nog intens moeilijk om over de gebeurtenissen te kunnen praten. Als college te investeren in eiland brede 4 mei-bijeenkomsten. Er waren ook andere belangrijke gebeurtenissen. Het bezoek van het Koninklijk paar aan onze kersverse gemeente bood gelegenheid items te bespreken over bijvoorbeeld watermanagement en de geplande getijdencentrale. Het protocol geeft bij deze bezoeken - in tijd en ruimte - minder mogelijkheden aan voor contacten dan je aan je gemeente en je inwoners zou willen gunnen".

Niet willen missen

"Het was een fantastische periode in een heel mooie gemeente met geweldig potentieel. Ik had dit niet willen missen. Het samen optrekken in college en raad. De contacten met bevolking, bedrijfsleven, organisaties en instellingen. Echt heel prettig. Nu wacht mij een andere levensfase. Ik ga extra genieten van mijn - deze maand - geboren kleinkind Wies. Wil mijn kleine klassieke zeilboot opknappen en ga een cursus voor molenaar volgen. Wellicht niet vreemd als men weet dat ik intussen bestuurslid ben geworden van de Molenstichting", besluit Corstiaan Kleijwegt.