De Schakel in Dirksland (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
De Schakel in Dirksland (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Groepje vrijwilligers staat op om Schakel open te houden

DIRKSLAND - Het lijkt erop dat verenigingsgebouw De Schakel ook na het vertrek van de huidige beheerder, begin juli, open kan blijven. Een groepje vrijwilligers is opgestaan om de sleutel van het gebouw te beheren, voor de inkoop te zorgen en het dagelijks onderhoud te regelen. Het gaat om een overgangssituatie.

Door Kees van Rixoort

Op de oproep voor de inloopavond voor potentiële vrijwilligers, donderdagavond in De Schakel, was niet massaal gehoor gegeven. Integendeel: één belangstellende meldde zich. Verder bestond het aanwezige publiek tijdens de bijeenkomst uit vertegenwoordigers van de dorpsraad, twee ambtenaren van de gemeente Goeree-Overflakkee (eigenaar van het gebouw), gebruikers van De Schakel (twee koren) en enkele betrokkenen bij ‘het dorpsgebeuren’.

De vraag die op tafel lag was: hoe houden we De Schakel open als de beheerder haar werkzaamheden beëindigt? Gebruikers als gemengd koor Excelsior, het Piratenkoor, de dorpsraad en een groep Meer Bewegen Voor Ouderen zijn ermee gediend als ze hun repetities, concerten en activiteiten kunnen voortzetten.

“Het zou heel erg zijn als De Schakel dichtgaat. Het is een dorpshuis, dat hoort bij Dirksland”, klonk het. “Het is een hele fijne locatie om te repeteren en op te treden.”

Met niet meer dan één bewoner die op de inloopavond was afgekomen om als vrijwilliger aan de slag te gaan, zou het doek gevallen zijn voor het verenigingsgebouw. Maar, gelukkig voor de huidige en wellicht ook nieuwe gebruikers, bleek er aan het eind van de avond toch een groepje van vijf, zes vrijwilligers te zijn die zich voor De Schakel willen inzetten. Dat groepje bestaat uit bestuursleden van de dorpsraad en een paar andere betrokken Dirkslanders.

De afspraak is dat zij het gebouw voorlopig openhouden en dat ze contact opnemen met kernwethouder Jaap Willem Eijkenduijn om met hem de mogelijkheden te bespreken om na deze overgangsperiode verder te gaan met een betaalde beheerder. Die zou er dan voor moeten zorgen dat De Schakel beschikbaar blijft voor het dorp totdat er een nieuwe multifunctioneel centrum is. Dat laatste is op zijn vroegst over vier jaar aan de orde.