Afbeelding

Fiori-concert in Regerjaar begint en eindigt met Bach

MIDDELHARNIS - Honderdvijftig jaar geleden werd de Duitse componist Max Reger geboren. Daarom is 2023 uitgeroepen tot het Max Regerjaar. Fiori Musicali sluit hierbij aan met een concert dat begint en eindigt met Bach.

Hoe zit dat? Ooit zei Reger: “Bach ist Anfang und Ende aller Musik.” Voor Fiori Musicali was deze uitspraak aanleiding voor het samenstellen van een programma waarin de grote componist letterlijk aan het begin en aan het eind van het concert aan bod komt. Daartussen komt o.a. Reger aan bod. Het concert is op zaterdag 3 juni in de Grote Kerk van Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Kaarten voor het concert kosten 12,- euro (tot en met 16 jaar gratis).

Een groot deel van het concertprogramma bestaat uit vocale werken, zoals het dubbelkorige motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf van Bach, dat verwijst naar het dan zojuist gehouden Pinksterfeest, Ich lasse dich nicht, Du segnest mich denn, eveneens van Bach, Psalm 2 van Mendelssohn, Geistliches Lied van Brahms, Der Mensch lebt und bestehet en Nachtlied van Reger, Exultate Deo van Poulenc en Ich wollt dass ich daheime wär van Distler.

In de finale komt Bach weer terug in een bijzonder bewerking van de Noorse componist Knut Nystedt. Het stuk is gebaseerd op een koraal van Bach: de vier koorstemmen zingen in verschillende tempo’s door elkaar heen, waardoor een soort klankwolk ontstaat. Niet voor niets heet dit stuk Immortal Bach. Zo begint dit concert van Fiori Musicali met Bach zelf, gaat het verder met de invloed van de componist op latere muziek en eindigt het met immortal Bach. Later dit jaar zijn er nog twee concerten van Fiori Musicali gepland. Op 21 oktober concerteert het koor onder leiding van Rinus Verhage en op 16 december vindt het traditionele kerstconcert plaats in de Toren te Goedereede. Dan is Johan van Broekhoven de dirigent.