Vroege Vogels

In onze mailbox zat ineens de vraag van Vroege Vogels of we wilden meewerken aan een nieuwe tv-uitzending. Wie zaterdagavond 13 mei naar NPO2 heeft gekeken weet het antwoord: ja natuurlijk! Dan heb je ja gezegd, maar wat dan? Welke gebieden en onderwerpen brengen we in beeld en wie ga je vragen om mee te werken? Tijdens het voorbereidingsgesprek, met krûûkplaetjes bij de koffie, was al snel duidelijk dat we zoveel wilden laten zien dat we niet genoeg zouden hebben aan de zendtijd. Dus werd het lijstjes maken, strepen, weer toevoegen en weer strepen.

Het was nat, koud, somber weer, er viel zelfs sneeuw tijdens de opnamedagen begin maart. Het weer was net zo dynamisch als het natuurgebied dat zijn naam eer aan deed: de Kwade Hoek. Onstuimig en ruig, maar ook prachtig.

Dronebeelden laten goed zien hoe bijzonder de structuur is van dit buitendijkse natuurgebied. De kreken die als aders door het landschap lopen, het kleurverloop en de ongereptheid zie je het beste van bovenaf. Boswachter Jan de Roon liet een kreek zien waar de golfbrekers nog te zien zijn.

De afgesloten rietvelden van de Scheelhoek zijn het leefgebied van vogelsoorten waaronder de kiekendief waar vogelaar George Tanis over vertelde. Katie van der Wende heeft veel kennis van aanspoelsels en nam Menno mee langs de vloedlijn om te kijken wat daar te vinden was.

Er speelt zich onder water van alles af waar we niet zo snel bij stilstaan. Dat maakt het zo bijzonder om te zien hoe de onderwaterwereld een wereld op zich is. De poelen in het waterwingebied zitten vol leven, zelfs na de droge zomers die we hebben gehad en bij Stellendam zwemmen glasaaltjes rond die er een reis van 6.000 kilometer op hebben zitten. De kans dat zo’n aaltje opgroeit tot een volwassen exemplaar is schrikbarend klein. Gelukkig zijn er initiatieven om de overlevingskansen te vergroten.

Ieder tij laat de zee haar sporen achter op het strand. Schelpen, wieren, maar ook onnatuurlijk materiaal. Samen met Elly Biesheuvel mocht ik over het vuilrapen vertellen. Ik heb veel bewondering voor haar passie en gedrevenheid om een aantal keer per week kilometers af te struinen waarbij ze ontelbaar veel zakken afval heeft verzameld de afgelopen jaren.

Enorm benieuwd hoe het uiteindelijk was geworden zat ik helemaal klaar op de bank en vertelde mijn pubers dat ik op tv kwam, maar ze waren totaal niet onder de indruk. Het was gewoon op tv. Misschien als het de volgende keer een TikTok-filmpje is?